Les reaccions a la imputació d'Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega no es van fer esperar. La majoria de partits catalans ho van considerar «un error», mentre que Ciutadans es va limitar a dir que «qualsevol ciutadà està sotmès a l'Estat de dret» i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va instar Mas a renunciar al seu càrrec. ANC i "mium van donar suport al president català.

CDC «Afecta la dignitat de tot un país»

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va considerar que la imputació d'Artur Mas pel 9-N afecta «la dignitat de tot un país» i va retreure al Govern del PP l'ús «partidista» de la Fiscalia i la seva «covardia» per tractar com un tema penal un assumpte que creu que és polític. Rull va asseverar que la imputació de Mas només el reafirma en la seva voluntat de ser president, ja que «no hi haurà cap sentència» per posar les urnes «ni cap tribunal» que «impedeixi que Artur Mas sigui president si així ho decideix el Parlament».

C's «Qualsevol ciutadà està sotmès a l'Estat de dret»

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va considerar ahir que «qualsevol ciutadà espanyol està sotmès a l'estat de dret». «Nosaltres no entrarem a fer de jutges, perquè el Tribunal Superior de Justícia és qui imputa unes persones, suposadament per haver incomplert la llei i qualsevol ciutadà espanyol està sotmès a l'estat de dret, es digui Albert Rivera, Inés Arrimadas o Pepito Pérez», va indicar el líder de Ciutadans.

Segons Rivera, «si algú ha de retre comptes a la Justícia serà per què hi ha uns suposats delictes darrere», i va assegurar que «a ningú de Ciutadans l'han cridat per a res relacionat amb el 9 de novembre».

PSC «És un error i no ajuda al diàleg»

La secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, va assegurar ahir que la imputació de Mas pel 9-N és un «error» que «no ajuda» al «diàleg, la negociació i el pacte» necessaris després de les eleccions de diumenge. Escarp va mostrar el seu «respecte» per les decisions judicials, però va considerar «necessari» expressar l'opinió dels socialistes catalans després d'una «imputació política» que té «transcendència».

ANC i "mnium«No quedarà sense resposta»

Els presidents d'ANC i "mium Cultural, Jordi Sànchez i Quim Torra, van traslladar el seu «suport absolut» a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega. En aquest sentit, van avisar que la imputació «no quedarà sense resposta», de manera que en els propers dies estudiaran quines accions emprendre. A més, van deixar clar que tant l'ANC i com "mnium se senten «corresponsables» del procés participatiu que es va dur a terme la tardor passada i per això van lamenar «el gest» de l'Estat contra «una decisió política central perquè la gent s'expressés».

Joan Cañada«És més política que jurídica»

L'assessor d'opinió pública de Governació, Joan Cañada, va afirmar que les imputacions eren una «cosa esperada» després que s'hagués admès a tràmit la querella per part de la Fiscalia, tot i que es va declarar sorprès pel moment. «Estem acostumats que passin aquestes coses i que s'hagin provocat filtracions interessades en moments molt determinats», va comentar. Cañada es va mostrar confiat que el cas s'arxivi perquè el procés participatiu es va fer sota «la més estricta legalitat», i va considerar que es tracta d'una querella «més política que jurídica».

UDC«És un error greu»

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va assegurar que la seva formació està al costat de Mas després d'una imputació que considera un «error gravíssim» i que va en «direcció contrària» a la solució del conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya. «Ho vam dir en el seu moment i ho reiterem: aquesta querella ha estat un greu error», va assenyalar Espadaler. «Els problemes de naturalesa política requereixen respostes polítiques i, per tant, la imputació no condueix enlloc», va afegir.

Podem«És una immensa bestiesa»

El número dos de Podem, Íñigo Errejón, va criticar la «immensa bestiesa» del PP en «intentar judicialitzar les qüestions per a les quals no té resposta política», i va opinar que els populars semblen estar «obsessionats» a convertir Mas «en un Nelson Mandela per a una part de la població» . Segons Errejón, «tothom sap que així no se solucionarà el problema», i va criticar que el PP, en lloc de buscar solucions, insisteix «en la mateixa política de terra cremada, de piròmans, que ha practicat durant la campanya electoral».

Cristina Cifuentes«Mas hauria de renunciar»

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes (PP), va considerar que Mas hauria de renunciar al seu càrrec després de ser imputat per la consulta. Cifuentes va recalcar que, tal com passaria en el seu govern, si hi ha una imputació de qualsevol càrrec per un «delicte greu», s'hauria de produir una «renúncia immediata» d'aquesta persona.