La número dos de la candidatura d'ERC, Marta Rovira, va asseverar ahir que la seva formació aposta pel «diàleg i la negociació» amb el Govern central després del 21-D, i va al·legar que «mai» han fet proclames a favor de la unilateralitat, sinó que obeïen «mandats» de la ciutadania.

Rovira va presentar ahir, davant del Parlament, la candidatura d'ERC per al 21-D, amb l'absència del número u, Oriol Junqueras (a la presó), i la presència d'independents i de representants de les organitzacions integrants: Demòcrates, MES, Avancem i Socialisme, Catalunya i Llibertat.

La presentació es va produir en un moment en el qual ERC i la candidatura del PDeCAT i l'expresident català Carles Puigdemont, Junts per Catalunya (JxCat), sospesen la possibilitat d'aparcar la via unilateral cap a la independència en els seus programes per a les eleccions del 21 de desembre.

Rovira no va oferir detalls de quin serà el programa d'ERC ni dels punts compartits amb les altres forces independentistes, però ha defensat que la seva formació «mai ha fet proclames a favor de cap unilateralitat».

La seva justificació és que ERC va signar en l'anterior legislatura un «contracte» amb els electors i que va actuar per complir amb el mateix de forma «multilateral», per la relació que tenia amb aquests electors, i sota la consigna «d'obeir els mandats democràtics emanats de les urnes».

De cara a la pròxima legislatura, va dir que esperen renovar aquest contracte i que apostaran per «negociació i diàleg» després de les eleccions del 21-D, en les quals parteixen com a favorits.

En aquest sentit, va indicar que un dels punts en comú que s'estan negociant amb el PDeCAT és requerir a l'Estat «el respecte al resultat electoral» i això implica, va indicar, «l'obertura d'una via de diàleg i negociació» amb el Govern central per implementar el mandat de les urnes.

«Això implica bilateralitat, que és el que sempre hem promogut», va afegir Rovira, en la mateixa línia que va seguir ahir la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, en una entrevista a la Cadena SER.

Esborrany de negociacions

Per la seva banda, la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, va considerar ahir que ja no estan «a la pantalla» d'avançar per la via unilateral i, després d'admetre que no ho han fet tot bé, va indicar que l'objectiu és incrementar suports i buscar una relació «bilateral» amb el Govern central.

La llista del PDeCAT i l'expresident català Carles Puigdemont, Junts per Catalunya (JxCat), i ERC, candidatura de l'exvicepresident Oriol Junqueras, sospesen la possibilitat d'aparcar la via unilateral cap a la independència en els seus programes per a les eleccions del 21 de desembre, encara que busquen arribar a un consens amb la CUP.

En una entrevista a la Cadena SER, Pascal va assenyalar que aquest esborrany de les negociacions és «una bona línia de treball», encara que ha assenyalat que la unilateralitat de l'anterior legislatura va ser derivada «de l'actitud de res a parlar» del Govern de Mariano Rajoy.

Així, preguntada per si estan a favor d'avançar per la via unilateral, va expressar que creu que no estan «en aquesta pantalla», com tampoc estan, va dir, en la de la reforma constitucional.

En aquest sentit, la dirigent del PDeCAT, que no és candidata al 21-D, va fer autocrítica en plantejar que «no tot ho hem fet bé», però va remarcar que no accepta que «només hi hagi errors d'una banda».