Fa sis anys va entrar als cercles polítics s'ha convertit en una de les noves cares de la política a Catalunya. Elsa Artadi Vila (Barcelona, 1976) ha passat d'assessora econòmica d'Andreu Mas-Colell, creadora de la Grossa, a guru econòmica de Carles Puigdemont fins a directora de campanya de Junts per Catalunya (JxCat), estratega electoral del president cessat i persona del seu petit cercle de confiança. En molt poc temps s'ha convetit en un dels rostres visibles de JxCat, mentre que pesos pesants del PDeCAT, han quedat relegats o diluïts en l'anomenada «llista del President».

Té fama de treballadora incansable, tot i que s'ha caracteritzat per mantenir-se en un segon pla. Artadi es donava a conèixer al món el 2013 en aparèixer al costat de la Grossa, el sorteig de la loteria catalana que va impulsar. Era la part visible de la seva feina com a directora general de Tributs i Joc. El seu fitxatge havia arribat el 2011, com a assessora econòmica del nou conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Deixava la feina com a professora visitant de la Universitat Pompeu Fabra (on va estudiar Economia i es va treure un màster) i de la Barcelona Graduate School of Economics.

Amb 41 anys, el seu currículum és extens. També va estudiar a la Universitat de Harvard, als Estats Units (on havia anat a cursar un màster amb una beca i va acabar fent el doctorat en Economia i impartint classes).

Del 2006 al 2010 era professora del departament d'Economia de la Università Bocconi a Milà. Entre el 2007 i el 2010 va ser professora en una universitat xinesa, així com membre del comitè científic del Banc Mundial a Casablanca (Marroc), consultora del Banc Mundial a Washington, membre del comitè científic de l'European Economic Association o investigadora en centres econòmics, entre molts d'altres.

Una carrera talentosa que Mas-Colell va detectar, Artur Mas va consolidar i Puigdemont va fer créixer. A finals del 2015 la nomenava secretària d'Hisenda i, a principis de 2016, quan el «procés» avançava a tota vela, esdevenia nova directora de coordinació interdepartamental del Govern i es traslladava a Palau. Des d'allà, amb contacte directe amb Puigdemont, organitzava l'estratègia de presidència, era el pont entre els consellers i el president juntament amb la secretaria del Govern per coordinar l'acció política en uns mesos que eren del tot crucials i que s'enfocaven a crear i consolidar les «estructures d'estat».

En paral·lel a la seva feina a la Generalitat, Artadi no prové de l'antiga CDC però tenia la confiança d'Artur Mas i de part de la direcció al PDeCAT, al qual es va afiliar l'estiu del 2016. Artadi va passar a formar part de l'executiva però amb el règim d'incompatibilitats incomplia la limitació de càrrecs establerta. Ella, Lluís Guinó, Albert Batet i Montserrat Candini, havien de decidir si deixar càrrecs o la direcció del partit. Inicialment el Consell Nacional els va permetre acumular càrrecs, però dos mesos després el Consell va fer marxa enrere i forçar la direcció a complir les incompatibilitats.

A banda, Mas va encarregar a Artadi coordinar i presidir la ponència ideològica que celebrarien el maig de 2017. El 2012, Artadi havia participat en la proposta de pacte fiscal i pels comicis del 25-N li van proposar explicar la proposta en campanya.

Els fets recents a Catalunya han transformat els plans del partit. El PDeCAT tenia assumint que Puigdemont no es presentaria, però el 155, la seva destitució i situació que viu l'independentisme, el van fer canviar d'opinió, apostar per una llista unitària i, finalment, crear-ne una de nova, transversal i amb majoria d'independents. Tot, a costa del PDeCAT, que va quedar relegat o diluït a la seva llista.

I aquí va acabar d'emergir Artadi. Es va donar de baixa del PDeCAT per anar a la llista de JxCat, sense deixar de mantenir la bona relació amb la direcció. Va ser un vincle entre el partit i Puigdemont per perfilar la llista, i ara per definir l'estratègia per formar el nou govern.