El president espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat sobre l'1-O i les càrregues policials contra els votants que estaven davant dels col·legis electorals que "cap obra humana és perfecta". "De manera general la policia espanyola va complir amb l'obligació encomanada pel jutge", ha afirmat, tot i reconèixer que hi van haver "situacions indesitjables". També ha acusat de "calúmnies" la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va dir que l'Estat havia amenaçat amb "morts al carrer" si es desplegava la república. En una entrevista a Telecinco, l'ha reptat a assenyalar i "posar noms" a les persones que van fer aquestes amenaces. També ha negat que existís cap negociació amb el govern espanyol per tal que el Govern convoqués eleccions anticipades i ha assegurat que el president destituït, Carles Puigdemont, es va "espantar" perquè tenia manifestants crida-li "traïdor". Sobre la reforma constitucional que, teòricament, s'havia pactat amb el PSOE ha deixat clar que està disposat "a parlar-ne" però sense comprometre's a més. "Jo seré constructiu però el resultat no pot ser premiar els que volen liquidar la Constitució, seria un disbarat", ha manifestat.

Durant la mitja hora d'entrevista, Rajoy ha titllat el procés com "el procés de les grans mentides" i ha assegurat que les forces independentistes "s'han quedat soles a Europa". "Ni un dels 28 països els ha recolzat, com era d'esperar, i només han tingut el suport dels radicals i extremistes", ha dit. Rajoy, a més, ha parafrasejat l'expresident Tarradellas i ha afirmat que "en política es pot fer de tot menys el ridícul". "Del senyor Puigdemont ja ens podem esperar qualsevol cosa", ha dit preguntat per si creu que Puigdemont pot irrompre en campanya a Catalunya. Rajoy ha recordat que, de moment, la justícia belga li prohibeix sortir del país però ha evitat especular sobre què farà l'expresident.

Sobre els fets que van desembocar en l'aplicació del 155, ha negat cap negociació amb el Govern les hores prèvies a la declaració d'independència del 27 d'octubre. "No es va negociar absolutament res, només li vam preguntar si havia declarat o no la independència", ha subratllat, tot i que fonts del govern espanyol havien confirmat que van existir negociacions però que Puigdemont "ho volia tot", inclosa la sortida de la presó dels 'Jordis', immunitat per al seu Govern i la no aplicació del 155 si hi havia eleccions anticipades. "Un governant ha d'escoltar el carrer però ha de tenir personalitat per prendre decisions, no es pot espantar perquè hi hagi 2.000 o 5.000 manifestants dient-li traïdor", ha manifestat.

Sobre l'1-O i les càrregues policials, ha defensat la tasca de les forces i cossos de seguretat "en una situació d'extrema complexitat" tot i afirmar que "cap obra humana és perfecta". "Quan s'arriba a aquest punt, una de les conseqüències és que passin coses indesitjables", ha afegit.

El 155, un article "molt democràtic"

També ha justificat que en aquest primer mes d'aplicació del 155 Catalunya "ha retornat a la normalitat i a la legalitat", que els funcionaris estan "acatant molt bé un canvi tan important" i ha augurat que a les forces que han recolzat aquest article "els anirà molt bé el 21-D" (en relació als resultats electorals)

Ha assegurat també que, com a governant, tenia la "obligació de no mirar cap a una altra banda" i ha qualificat el 155 d'article "molt democràtic".

Parlar sí, però reformar?

Sobre la possible reforma de la Constitució en un termini de sis mesos -tal i com assegura el PSOE que van pactar Sánchez i Rajoy-, ha dit que està disposat a parlar, sense comprometre's a més. Ha afegit que no és una prioritat del seu govern i ha deixat clar que la reforma "en cap cas ha de ser un premi per als que han pretès liquidar-la".

També ha negat que Espanya "robi Catalunya" i ha assegurat que Espanya "és solidària" i ha dit que l'objectiu del PP és "començar una nova etapa a Catalunya i cosir ferides i reactivar l'economia".