El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha manifestat aquest dimarts, al fil de la investigació que duu a terme la Guàrdia Civil entorn de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, per la seva possible implicació en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, que l'Estat de Dret garanteix que "qui incompleix les normes ha d'assumir la seva responsabilitat".

Durant el col·loqui després d'intervenir en els esmorzars informatius d'Europa Press Andalusia i la Fundació Cajasol, en col·laboració amb Grup Abados, DKV i Orange, Catalá ha explicat que "hi ha una investigació que sembla acreditar que Rovira també ha contribuït a la comissió d'un delicte", de manera que "si això és així es formalitzarà la querella, si té fonament, i un jutge independent analitzarà i arribarà a una conclusió".

"Aquest és el funcionament de l'Estat de Dret, a ningú li hauria de sorprendre ni preocupar", ha agregat abans de recalcar que "la garantia és que la democràcia funciona gràcies a tasca quotidiana dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, dels jutges i dels treballadors de la Justícia, que fa que tots siguem iguals davant la llei".

"Que tots siguem iguals, que ningú estigui per sobre de la llei i que qui incompleix les normes ha d'assumir la seva responsabilitat", ha reblat.

El titular de Justícia ha advertit que la investigació judicial que s'està duent a terme pel moviment secessionista a Catalunya "està generant una reflexió social sobre que això és un assumpte polític de discrepàncies", si bé ha volgut deixar clar que es tracta d'infraccions molt greus del Codi Penal, que estan castigades amb molts anys".

"Quan es cometen delictes estem en un altre plànol, ja no és debat o discrepància, són les regles de convivència del Codi Penal, que ens diu quines conductes són delictives", ha apuntat.

En aquest context, com ha explicat, s'han presentat múltiples querelles contra persones del Parlament i del Govern català, així com d'organitzacions socials i altres "que han col·laborat a la comissió de delictes, però no per discrepàncies polítiques".

Així, ha incidit que en aquests termes, "qui pugui tenir una responsabilitat, haurà d'explicar les circumstàncies davant els tribunals".

La situació dels exconsellers «pot canviar»

D'un altre costat, i davant els exconsellers catalans que romanen a la presó i que han demanat tornar a declarar davant el Tribunal Suprem, una vegada que aquesta instància ha assumit part de la causa que portava l'Audiència Nacional, Catalá ha assenyalat que "si les circumstàncies canvien, poden canviar les conseqüències dels investigats", en cas que assumeixin el 155.

El titular de Justícia ha subratllat que "les decisions que s'han pres en aquesta matèria, en termes de mesures cautelars, han estat fruit de les diferents circumstàncies" de cadascuns dels processaments en funció dels possibles delictes comesos, en l'autoria hipotètica de les persones o fins i tot en funció de l'actitud que han mantingut.

En aquest sentit, Catalá ha apuntat que "hi ha persones fugides de la Justícia a Espanya de manera vergonyant, que fugi de nit en un vehicle una persona que ha ostentat altes responsabilitats governatives és una vergonya en termes democràtics"; uns altres estan a la presó provisional, "perquè a més dels delictes que se'ls atribueixen no van voler declarar o no van generar confiança en la jutgessa"; i hi ha uns altres amb mesures de presó eludible amb fiança.

Després d'explicar que la Llei d'Enjudiciament Criminal usa tres conceptes per determinar la presó provisional, com són que pugui escapar-se, tornar a cometre delictes o destruir les proves que puguin ajudar a esclarir els fets; el ministre ha assenyalat que el que va decidir la jutgessa de l'AN ara "pot ser revisat pel magistrat del TS".

D'aquesta manera, "si el que declaren davant el jutge del TS a aquest li permet assimilar-ho amb les declaracions que fa setmanes van fer els membres de la Mesa del Parlament, potser acordi unes mesures equivalents o potser no", doncs ha defensat que les mesures que va adoptar Lamela en l'AN estaven "fonamentades en dret, no van ser capritxoses".

"Si les circumstàncies canvien, poden canviar les conseqüències dels investigats", ha resolt.