La Junta Electoral Central (JEC) va exigir «neutralitat informativa» a TV3 i li va prohibir que segueixi fent servir expressions que poden induir a «confusió» i afavoreixen algunes de les candidatures dels comicis catalans del 21 de desembre, com «govern a l'exili» o la «llista del president».

En la resolució, la JEC estima parcialment el recurs presentat per Ciutadans a una resolució anterior de la Junta Provincial de Barcelona que també reclamava a la televisió pública catalana «neutralitat i imparcialitat» en la seva cobertura informativa durant el període electoral.

Per a la JEC «no és cert» que hi hagi un Govern català «legítim» els membres es troben exiliats a Bèlgica, com tampoc que hi hagi presos polítics empresonats «per les seves idees».

Segons la seva opinió, s'està transmetent «en benefici de determinades candidatures» un missatge «confús» davant el qual l'espectador pot arribar a la conclusió falsa que hi ha un legítim Govern a l'exili i una «suposada persecució política», quan es tracta de l'aplicació «pura i simple de les lleis vigents d'un país democràtic».

Recorda la JEC, que la Llei Electoral estableix que des de l'inici del procés electoral, els mitjans de comunicació ha de ser «extremadament gelosos» a l'hora d'evitar tractaments informatius que puguin afavorir a alguna de les candidatures.

«Sembla evident que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de Catalunya ha estat negligent a l'hora de vetllar per la vigència d'aquests principis», reitera. En una altra resolució, la Junta Electoral Central admet també parcialment altre recurs de Ciutadans sobre la cobertura informativa de TV3 de la manifestació del passat 11 de novembre sota el lema «Per la llibertat dels presos polítics». Relata la JEC que es va retransmetre en directe i de forma íntegra la protesta -3 hores i 27 minuts- i es va llançar gairebé exclusivament un missatge de «encert, bondat i suport massiu» pel que considera que va vulnerar els principis de pluralisme polític i neutralitat informativa.

«Caràcter partidista»

En aquest sentit, la JEC va acordar que els membres de les meses electorals dels pròxims comicis catalans no puguin acudir als col·legis amb el llaç groc -símbol del sobiranisme per reclamar l'alliberament dels exconsellers empresonats- per tenir un «caràcter partidista». A petició del PSC, la Junta Electoral Central va reiterar que els membres de les meses, interventors i apoderats, hauran de mantenir una posició de «completa neutralitat» política, cosa que exclou uniformes o vestimentes específiques d'un partit per comportar un «biaix propagandístic», així com símbols de caràcter partidista com és, segons el seu parer, el llaç groc.

Per això, als apoderats i interventors només se'ls permetrà una identificació «simple» amb el nom del partit i la paraula «interventor» o «apoderat» als mers efectes d'identificació i «no amb la finalitat de realitzar activitats de campanya electoral».