El grup al Senat d'Esquerra Republicana de Catalunya ha adreçat una bateria de preguntes al govern espanyol en què denuncia el "bloqueig" que l'aplicació de l'article 155 ha provocat a les excavacions de fosses comunes de la Guerra Civil. En concret es denuncia que l'excavació del cementiri vell del Soleràs, a les Garrigues, serà "l'última" que es farà "tot i que n'hi havia més de previstes". Es calcula que en aquestes altres hi podria haver un centenar més de cossos. "És conscient el govern espanyol del greuge emocional que causa a moltes famílies el bloqueig d'aquests projectes?", pregunta ERC. "Pensa el govern de l'Estat espanyol solucionar de manera immediata aquest bloqueig?", afegeix.

D'altra banda, ERC també pregunta pel fet que un grup de pares d'alumnes de primària del col·legi Lestonnac de Lleida ha denunciat la presència de pilotes de goma a l'interior del centre educatiu. Són pilotes que, segons aquells pares, van ser regalades als nens per agents de la policia espanyola. Algunes dels alumnes, afegeix ERC, les han utilitzat com a joguines fins que han estat requisades pel personal docent.

ERC recorda que aquest tipus de projectils d'ús policial estan prohibides a Catalunya des de l'abril del 2014. I en aquest sentit pregunta: "Creu el govern que a través d'aquests actes s'intenta 'adoctrinar' els alumnes catalans cap a una cultura de la defensa i la militarització? O pel contrari, s'intenta implementar la cultura de la por?".

Una segona pregunta indica: "Quina valoració fa el govern del fet que membres de la Policia Nacional obsequiïn amb 'mostres' de pilotes de goma la ciutadania, entre ells nens de primària?".