En Comú Podem ha recaptat en el grup confederal de Units Podem les 50 firmes de diputats que necessita per recórrer davant el Tribunal Constitució l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya i formalitzarà el recurs en solitari dilluns que ve sense que s'hi sumin PDeCAT i ERC.

Tot i que des del PDeCAT el diputat Jordi Xuclà va explicar ahir que estaven parlant amb el grup confederal de Units Podem la possibilitat de sumar-se al recurs, fonts d'En comú podem asseguren a Efe que des del principi «se'ls va deixar molt clar» que ja estaven treballant en aquesta iniciativa quan els grups nacionalistes els ho van demanar i que els van comunicar que ho farien en solitari.

Tampoc en van informar ERC perquè -segons recorden les mateixes fonts- un recurs d'inconstitucionalitat el poden presentar «els grups que tenen més de 50 diputats» i no hi ha «obligació d'informar ningú».

La formalització del recurs es produeix després de les pressions llançades en els últims dies per les formacions independentistes, que van retreure a Units Podem que tot i tenir més de 50 diputats no haguessin recorregut encara.

Protegir les Comunitats

Finalment, el recurs contra l'aplicació de l'article 155 aprovat pel Senat amb els vots de PP, PSOE i Ciutadans serà registrat dilluns que ve davant del Tribunal Constitucional pel grup confederal de Units Podem-A Comú Podem-En Marea per tal d'evitar que «això torni a passar a Catalunya i altres comunitats autònomes que han rebut l'amenaça» des del Govern del PP. Des En Comú insisteixen que el mateix dia que es va aprovar el 155, ja van anunciar que estudiaria la manera de recórrer la seva aplicació.

«És una mostra que només amb nosaltres i amb aliances a l'Estat es pot defensar l'autogovern de Catalunya i fer-lo avançar», expliquen. Poc abans d'aquest anunci, el PDeCAT va manifestar a través del seu diputat Jordi Xuclà que seria «de sentit comú» que es presentés un recurs conjunt davant el Constitucional, i va assegurar que des de dimarts passat la seva formació política està treballant en un possible text sobre el qual els agradaria arribar a un acord amb Units Podem.

«El Govern es va extralimitar»

Xuclà va posar èmfasi que la iniciativa està justificada perquè el Govern «es va extralimitar» en dissoldre el Parlament de Catalunya a l'empara del 155, cosa que no era a la «voluntat» dels constituents quan van redactar aquest article de la Carta Magna, que van rebutjar expressament admetre aquesta possibilitat.

Així mateix, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va dir que, tot i que no els han convidat a sumar-s'hi, el seu partit «celebra» la presentació del recurs, tot i que «espera poc» del Tribunal Constitucional, ja que està «contaminat pel partidisme». Va lamentar que tot i que d'aquí a uns anys la Justícia condemni l'Estat espanyol per l'aplicació d'aquest article «el mal ja estarà fet» perquè els exconselleres ja han estat empresonats. A més, va explicar que no han parlat amb Units Podem sobre el recurs perquè sap que té un debat intern «molt viu» sobre com encarar la qüestió catalana i hi havia opinions diferents al respecte, de manera que seria «una intromissió a casa dels altres».