El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va defensar ahir l'article 155 de la Constitució, i la seva aplicació proporcional i democràtica a Catalunya, que va ser «el mínim que es podia fer» després d'una declaració unilateral d'independència.

En roda de premsa després de participar a Abidjan (Costa d'Ivori) en la Cimera Unió Africana-Unió Europea, Rajoy es va pronunciar en aquests termes en ser preguntat pel fet que En Comú Podem hagi recollit en el grup confederal d'Units Podem les 50 firmes de diputats que necessita per recórrer davant el Tribunal Constitució l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

«Cadascú és lliure de fer el que estimi oportú i convenient, però he de recordar que l'article 155 és absolutament democràtic», va subratllar Rajoy abans de recordar que va ser aprovat per la «immensa majoria» dels espanyols quan es va ratificar la Carta Magna.

Després d'assenyalar que està recollit en la pràctica totalitat de les constitucions europees, ha emfatitzat que només s'aplica en situacions excepcionals. «I la circumstància que algú unilateralment declari la independència d'una part d'un país és una circumstància excepcional», va concloure. En aquest sentit, es va preguntar què pretenien Units Podem que fes l'Estat després que els independentistes catalans diguessin que a Catalunya no regia ni la Constitució ni l'Estatut d'Autonomia, «s'inventessin» una nova legalitat, «traguessin» a tots els espanyols el seu dret a decidir sobre el seu país i declaressin la independència unilateral.

ERC, PDeCAT, Podem i PNB

El ple del Congrés va rebutjar ahir per una àmplia majoria una moció del PDeCAT que reclamava la derogació de tots els decrets de «suspensió de l'autonomia de Catalunya» derivats de l'aplicació d'article 155 de la Constitució.

La moció, que es va debatre dimarts passat però es va votar ahir, només va recollir 89 vots a favor gràcies al suport de partits independentistes com ERC i el PDeCAT i també d'Units Podem i el PNB, els mateixos grups que van rebutjar l'aprovació de l'article 155 al Senat.

Per contra, van agrupar forces el PP, PSOE i Ciutadans, que van rebutjar frontalment les pretensions dels independentistes catalans i durant el debat van demanar al PDeCAT i ERC que demanessin «perdó» als catalans per la crisi que viu la comunitat.