Junts per Catalunya (JxCat) va presentar ahir una llista «de país» amb l'objectiu de restaurar el «Govern legítim» després de les eleccions del 21 de desembre. La formació va presentar la secció gironina de la «llista del President» a Cornellà del Terri, lloc on Carles Puigdemont va votar l'1 d'octubre.

Precisament la cap de llista per Girona, la fins ara vicerectora de la UdG Gemma Geis, va recordar que la jornada del referèndum fou a la vegada «un tresor dins dels nostres cors» i «un moment tràgic i infame» que va actuar com a detonant d'una llista que els mateixos membres qualifiquen de «transversal» i amb «sensibilitats diferents».

Geis va revelar que a ella mateixa ni se li havia passat pel cap entrar en política però que després de l'1-O «van canviar moltes coses». Ara encapçala una candidatura per la qual està disposada «a arriscar-ho tot» per sortir de la «foscor» i construir «un futur lliure i de color groc», en referència a les reivindicacions per alliberar els exconsellers i els líders de l'ANC i Òmnium empresonats.

Geis va recordar que la llista que abandera concorre en unes eleccions en un «escenari dificultós, injust i trampós: tenim candidats importants que estan a la presó i a l'exili, però no descansarem fins que tornin a casa amb les seves famílies i ho arriscarem tot perquè tornin als seus despatxos a la Generalitat de Catalunya». I va subratllar que «el govern Puigdemont és l'únic govern legítim de Catalunya. No hi ha audiències, tribunals, juntes electorals ni diaris de Madrid que puguin tapar aquesta tossuda realitat».

«Sensibilitats diferents»

L'alcaldessa de Girona i número 2 de la llista, Marta Madrenas, va situar-se en la mateixa línia que Geis en destacar que a partir de l'1-O va sorgir «un clam unànime en la necessitat de construir una llista unitària encapçalada pel president (Puigdemont)». És per això, va recordar, que la candidatura de JxCat ha estat fruit «d'un esforç per englobar sensibilitats polítiques diferents». Salvador Clarà, número 17, va subscriure les paraules de l'alcaldessa assegurant que la candidatura està composta per gent que «pensa diferent però que està unida per fer una llista de país». Madrenas va aprofitar per carregar durament contra l'Estat espanyol i «el tripartit del 155» (PP, PSC i Cs), a qui va acusar d'haver «violentat física i jurídicament» mitjans de comunicació, els docents i la ciutadania de Catalunya en general. En aquest sentit, l'alcaldessa gironina va remarcar que el 21-D serà «un acte de dignitat política» que haurà de servir per «recuperar la democràcia». Jordi Munell, alcalde de Ripoll i número 6 de la candidatura, va afegir que aquest camí per «recuperar» les institucions s'ha de fer «sempre des del civisme, el parlamentarisme, el diàleg i el pacifisme». Però, tal i com va afegir l'alcalde de Cornellà de Terri, Salvador Coll, amb determinació per «escollir si volem ser súbdits o volem ser lliures». «JxCat és una llista de país i aquestes eleccions van de país. No són per escollir president, sinó per fer-lo retornar», va sentenciar Coll.