Centenars de persones es van concentrar ahir a la plaça del Vi de Girona per protestar contra la decisió del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, de mantenir empresonats els consellers cessats Oriol Junqueras i Lluís Forn i els líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Els assistents van cridar consignes com ara «llibertat presos polítics» i «no tenim por».

El president de l'ANC a Girona, Àdam Bertran va exigir que els candidats «puguin sortir de la presó perquè sinó aquestes eleccions il·legítimes que nosaltres legitimarem amb el nostre vot seguiran sense ser justes». En aquest sentit, el líder de l'entitat sobirainista a la demarcació va fer una crida a anar a votar en aquests comicis «adulterats» amb l'objectiu de «legitimar la República» com ja va passar «el 27 de setembre i l'1 d'octubre». «Ens volen convèncer que els nostres liders són uns delinqüents, però són els nostres representants», va dir Sergi Font, president d'Òmnium a Girona.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas va aprofitar també per avançar que l'equip de govern proposarà canviar el nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'Octubre. La proposta d'acord es presentarà al ple extraordinari del proper dia 18, en el qual també es preveuen portar a aprovació els pressupostos de l'any vinent.

Recordar «la violència»

Madrenas va explicar que el canvi de nom es farà atenent «la voluntat de gran part de la ciutadania» perquè hi hagi un espai públic que recordi «la violència que l'Estat va exercir contra les persones que defensàvem col·legis electorals».

L'alcaldessa va dir que el canvi no suposarà trasbals per als veïns ja que, de fet, no n'hi haurà cap que se'n vegi afectat. Marta Madrenas també va dir que aquest és «el lloc ideal» perquè rebi el nom d'1 d'Octubre. No només perquè ara es diu Constitució, sinó també per la càrrega simbòlica que ha assolit l'espai. «Precisament va ser allà on tants i tants ciutadans ens vam reunir per defensar la democràcia i reclamar decidir lliurement el futur que es vulgui», va explicar l'alcaldessa, en referència a les concentracions que s'hi van convocar.

D'altra banda, els ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva estan pendents que el jutjat admeti a tràmit la querella conjunta que van presentar per les càrregues de l'1-O. L'escrit es va entrar als jutjats el passat 27 d'octubre.