Junts per catalunya

La presó al Pont Major, a Girona, va ser l'escenari de Junts per Catalunya (JxCat) per fer l'enganxada de cartells. «Som aquí com a acte simbòlic perquè són més que persones el que estan empresonant», va dir la candidata Gemma Geis. Sobre la decisió de deixar Junqueras, els «Jordis» i Forn a la presó, Geis va afegir que «segueixen a presó per venjança, per un esperit d'humiliació personal i institucional». «El tripartit del 155 juga amb avantatge, ja que en aquestes eleccions s'ha fet la partida a mida», va sentenciar la candidata en un acte amb l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

ERC

ERC va escollir el Pont de Pedra de Girona per presentar els cartells amb el lema «La democràcia sempre guanya». Roger Torrent (número 2) va recordar que són eleccions «il·legítimes», convocades pels que «ens han usurpat les institucions» i amb el seu candidat a president a presó. «Ha quedat clar que Junqueras fa nosa i és la principal amenaça» per als del 155 «que defensen la repressió» i «no volen que decidim el nostre futur lliurament», deia convençut que «els gironins tornaran a omplir les urnes de democràcia». Sobre l'alliberament de la candidata gironina, Dolors Bassa, va reblar que «mai hauria d'haver entrat a Alcalá Meco» i es mostrava content perquè «podrà abraçar els seus», tot i que «no hi som tots».

ciutadans

Cs va iniciar la campanya amb un sopar a Salt on es va descobrir el cartell amb el lema «Ara sí votarem». El cap de llista per Girona, Jean Castel, va afirmar que «som la garantia d'un govern de la Generalitat que garanteixi la convivència de tots els catalans i governi per tots els catalans». «Treballarem per tots els catalans, volem generar ocupació, atraurem les empreses que han marxat i volem crear oportunitats, crear inversió», va insistir Castel afegint que volen «estar més connectats amb Espanya i amb Europa» i «solucionar els problemes i garantir que Catalunya estarà i liderarà els debats i reformes a Espanya».

PSC

El PSC va encetar la campanya amb un sopar a l'Escala, amb l'expresident José Montilla. A la tarda, els 1 i 2 de la llista Rafel Bruguera i Montserrat Surroca i el 9è, Albert Bramon, van presentar la línia de la candidatura. Bruguera va apuntar a trencar els blocs: «No pot ser que els guanyadors amb el 55% dels vots excloguin el 45% restants». Manllevant de Pasqual Maragall el joc de paraules «cal desinflar el suflé català», va dir que calmar la política és clau i va enumerar l'aeroport, els ports de Palamós i Roses, l'estació de mercaderies Far-Vilamalla, la UdG amb el parc científic, el Trueta i la variant d'Olot entre els projectes de legislatura. Es va alegrar de les sortides de presó d'ahir i va definir de desmesurades les cautelars.

Cat en comú-podem

Catalunya en Comú-Podem va iniciar l'enganxada de cartells, amb el lema «Tenim molt en comú» al nou local de Girona. El cap de llista Llorenç Planagumà, amb Eugènia Pascual, Inma Montrey i Joan Salmeron, entre altres, va cridar a «recuperar la dignitat democràtica del país», «tornar a situar les polítiques públiques al servei dels drets de la gent i treballar per afiançar i ampliar la sobirania de Catalunya» i va destacar que «només nosaltres podem fer de pont». Va celebrar l'alliberament de Bassa però la detenció «mai s'hauria d'haver produït».

CUP

La CUP va presentar ahir a la nit el lema de la seva campanya, «Dempeus», en un acte a l'escola Joan Bruguera de Girona. La localització va ser escollida per ser un dels centres escolars que van viure la repressió de l'1-O, l'esperit del qual volen recuperar. «Dempeus» precisament fa referència al fet que, després de tot el viscut, «el poble continua dempeus i no ha caigut», van explicar ahir des de la candidatura liderada per Natàlia Sànchez. Alhora, també volen estar «dempeus per continuar caminant i construint república». Finalment, els eixos que han de guiar la nova legislatura són els drets socials, la república i l'assemblea constituent.

PPC

El PPC va iniciar la campanya amb un acte al restaurant Trànsit de Figueres, la ciutat on la seva cap de llista a la província, Maria Àngels Olmedo, exerceix com a regidora a l'Ajuntament. Per Olmedo, les eleccions del 21-D són les «més importants» que s'han celebrat mai a Catalunya i va emfatitzar en l'aplicació del 155 com a «inici de la solució», destacant que «les urnes del PP seran l'aval del canvi». Agraïments a Mariano Rajoy per l'aplicació de l'article de la Constitució, la voluntat de «recuperar el seny i la concòrdia» i de treballar «per tots els catalans».