La campanya electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya més estranyes que es recorden, amb el candidat d'un dels partits a Brussel·les (Carles Puigdemont, Junts per Catalunya), i un altre a la presó (Oriol Junqueras , ERC), va començar ahir a la nit amb la incertesa com a comú denominador, ja que a la convulsa situació provocada pel desafiament independentista i l'aplicació de l'article 155 s'uneix l'igualat resultat entre el bloc independentista i l'unionista que auguren les enquestes.

erc

ERC advoca en el seu programa electoral per una «negociació bilateral» amb l'Estat i amb les institucions europees «que faci possible l'accés de Catalunya a la seva plena independència i l'efectiva i pacífica articulació democràtica de la república catalana», sense terminis i aparcant la via unilateral. En el programa electoral d'ERC, que va ser donat a conèixer just abans de l'inici de la campanya catalana del 21-D, s'expressa un «compromís amb la ciutadania per a la república catalana» traduït en cinc punts concrets, en els quals aquest partit deixa enrere la via unilateral d'accés a la independència i es mostra favorable a utilitzar una via de negociació bilateral.

L'exconseller Carles Mundó va aparèixer a l'acte d'inici de campanya d'ERC hores després de sortir en llibertat de la presó d'Estremera i va demanar «joc net» a un «Estat espanyol incapaç de resoldre des de la política el que és un conflicte polític». Al centre cultural L'Atlàntida de Vic, on ERC va iniciar la seva campanya electoral, Mundó va intervenir a l'últim moment, quan ja ho havia fet la candidata número dos i secretària general d'aquest partit, Marta Rovira.

junts per catalunya

Junts per Catalunya (JxCat) va donar el tret de sortida de la campanya amb un to directe i reivindicatiu. L'autoanomenada «llista del president» va omplir l'edifici Imagina de Barcelona. Davant d'unes 1.200 persones, la candidatura que encapçala Carles Puigdemont va donar plena rellevància a tots els membres de la llista i, sobretot, als consellers que estan a Brussel·les, al qui encara està a la presó, Joaquim Forn, i a Carles Puigdemont. El president destituït, en un missatge en directe des de la capital de Bèlgica, va reivindicar la memòria dels catalans: «El 21-D votarem amb l'1-O al cap». Per part seva, la directora de la campanya, Elsa Artadi, va acusar el candidat del PSC, Miquel Iceta, de ser «part activa» de la «repressió» a Catalunya pel seu suport a l'article 155.

ciutadans

La candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas, va apel·lar a la «majoria silenciada», perquè la «papereta taronja» és la que «representa la fi del procés interminable» i l'obertura d'una nova etapa a Catalunya. A l'inici de la campanya de Ciutadans amb un acte al barri del Poblenou de Barcelona, en el qual la candidata va estar acompanyada per Albert Rivera, president de la formació, Arrimadas va assenyalar que queden «15 dies per fer història» i per poder «enterrar» un procés sobiranista «interminable».

«Queden 15 dies per recuperar les institucions, l'autonomia que Puigdemont i Junqueras s'han carregat per la seva obsessió de separar-se d'Espanya, queden 15 dies perquè les empreses no vulguin anar-se'n de Catalunya, queden 15 dies perquè no perdem cap oportunitat més, queden 15 dies perquè ens donem la mà entre catalans», va assenyalar la candidata.

psc

El candidat del PSC a les eleccions catalanes, Miquel Iceta, va deixar clar que comença el «camí» que el portarà «a la presidència de la Generalitat» i a la «reconciliació» de Catalunya, i va reivindicar el «catalanisme genuí» que representa la llista socialista. Iceta va obrir la seva campanya electoral al Teatre Juventut de l'Hospitalet de Llobregat, davant 600 persones, un inici de campanya atípic, ja que els socialistes el van celebrar a les set de la tarda, en lloc de a mitjanit com és tradicional, per facilitar així l'assistència dels seus militants en ser un dilluns laborable d'hivern. Iceta, es va comprometre a ser el president «de tots els catalans» i a ser el «capità» que «canviï radicalment el rumb de col·lisió de la política catalana per un rumb de progrés i estabilitat».

catalunya en comú

Els comuns van iniciar la campanya electoral cap al 21-D amb la intenció de superar el que entenen que ha estat, els darrers mesos, una «política de blocs» a l'eix nacional a Catalunya. De fet, en arrencar des de La Farga de L'Hospitalet de Llobregat, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar que el procés «s'ha acabat, s'ha esgotat» i que s'inicia a partir de les eleccions del desembre «un nou cicle». «CatECP té molt a aportar a aquesta nova etapa», va assegurar Colau.

El cap de llista dels comuns el 21-D, Xavier Domènech, va erigir la seva candidatura com «la clau del desbloqueig, del passar pàgina». «La clau de canvi, d'un nou temps de solucions», va assegurar. «Aquesta clau no ens pertany a nosaltres; la clau del Govern i del Parlament és a les nostres mans;és una clau de tots però té un nom: Catalunya En Comú-Podem», va reblar Domènech.

pp

El candidat del PPC, Xavier Garcia Albiol, va obrir la seva campanya a la sala Bikini de Barcelona amb una crida a donar la volta a les enquestes que pronostiquen una caiguda de la seva formació el 21-D. «Heu vist una enquesta que no ens agrada gens», però «li donarem la volta i demostrarem que l'enquesta important és el 21-D», va afirmar.