L'enquesta el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) també pregunta el problema és important que consideren que Catalunya té en l'actualitat, l'atur es manté com el principal problema dels catalans, segons el 27,6% dels enquestats pel CIS. En segon lloc se situa la declaració d'independència amb un 14,6% seguida per la falta de diàleg entre Estat i Generalitat (12,2%), la falta d'autogovern i la demanda d'autodeterminació (11%) i l'aplicació de l'article 155 (10,8%). Així doncs, les qüestions relacionades amb el context polític i les relacions entre l'Estat i la Generalitat se situen a la part alta de les preocupacions dels catalans.

D'altra banda, sobre alternatives d'organització territorial de l'Estat a Espanya, l'enquesta el CIS constata que el 44% dels catalans es mostra més d'acord amb un model d'Estat en el què les comunitats autònomes es puguin convertir en estats independents. En segon lloc, amb un 29,7% se situen aquells que aposten perquè les comunitats tinguin més autonomia mentre que el 12,4% prefereixen mantenir la situació actual. Finalment, un 6% aposta per una organització territorial amb un únic govern central sense autonomies i un 5% volen que les comunitats autònomes tinguin menys autonomia que en l'actualitat.

Finalment, preguntats amb quina frase s'identifiquen més, una majoria del 43,8% dels enquestats pel CIS assegura que se sent tant espanyol com català; un 24,3% se sent més català que espanyol; un 22,7% només se sent català; un 3,8% més espanyol que català i, finalment, un 3,1% se sent només espanyol.

De la mateixa manera, un 60% dels enquestats pel CIS no es considera nacionalista català contra un 37,4% que afirmen que sí que s'hi consideren.