Les forces independentistes perdrien a les eleccions del 21 de desembre la majoria absoluta en escons i Ciutadans podria situar-se com a primera força al Parlament, en un disputat duel amb ERC, segons l'enquesta preelectoral difosa ahir pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

Segons el sondeig, el 21-D es produiria un empat tècnic entre ERC (32 escons) i Ciutadans (31-32), seguits de la llista de Junts per Catalunya (JxCat) que encapçala Carles Puigdemont (25-26) i més enrere el PSC (21), mentre que els comuns i la CUP empatarien a 9 diputats cadascun i el PPC quedaria com a última força amb 7.

A les eleccions del 2015, JxSí (coalició que integrava l'antiga CDC i a ERC) va obtenir 62 diputats, Cs es va situar com a segona força amb 25, el PSC va obtenir 16, els comuns i el PPC van empatar a 11, un més que la CUP, pel que les tres forces independentistes sumaven 72 escons, quatre per sobre de la majoria absoluta.

L'enquesta, elaborada a partir de 3.000 entrevistes realitzades per l'empresa Imop entre el 23 i el 27 de novembre, assenyala que, en vot directe, ERC es col·loca en el primer lloc, amb el 17,1%, seguida de la llista de Puigdemont (13,7%), Ciutadans (13,2%) i el PSC (12,1%). Els comuns, que presenten com a candidat a la presidència de la Generalitat al portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, obtenen un 6,6% en vot directe; la CUP, amb Carles Riera en el número u, se situa en un 4,9% i, en últim lloc, la llista del PPC de Xavier García Albiol es queda en un 2,5%.

Tot i això, un cop «cuinada» l'enquesta, la previsió d'estimació de vot és que la candidatura de Ciutadans que lidera Inés Arrimadas arribaria al 22,5% dels vots vàlids, per damunt d'ERC (20,8%), el número u de la qual, Oriol Junqueras, es troba empresonat. En tercera posició se situa Junts per Catalunya (16,9%), per davant del PSC de Miquel Iceta (16%) i, ja per sota dels dos dígits, la coalició Catalunya en Comú-Podem (8,6%), la CUP (6,7%) i el PPC (5,8%).

Una de les claus de la cita del 21-D serà la xifra de participació, que pot batre rècords i superar el 77% del 2015, ja que segons el sondeig del CIS un 90,9% té decidit acudir a votar «ben segur que» i un altre 5% assegura que «probablement» ho farà, encara que un 29,1% confessava que encara no té clar quina papereta escollir. De fet, el possible augment de la participació, el gran volum d'indecisos i les inusuals condicions d'aquesta campanya, en les quals un cap de llista -Puigdemont- es troba a Brussel·les i un altre segueix empresonat -Junqueras-, afegeixen incertesa als resultats del 21D.

Els resultats gironins

A la demarcació de Girona la candidatura de JxCat que encapçala Gemma Geis seria la més votada amb un 29,2% d'estimació de vots i 6 diputats. ERC, liderada a Girona per Dolors Bassa -que ahir va sortir de la presó- obtindria 5 escons i un 24,9% de vots estimats. Entre les dues formacions sumarien 11 dels 17 diputats que es reparteixen a la demarcació, els mateixos que van treure plegats el 2015 amb JxSí. En tercera posició, Cs sumaria un diputat respecte de 2015, arribant a 3 representants liderats per Jean Castel. El PSC també en guanyaria un, i es quedaria amb dos (el cap de llista Rafel Bruguera i la número 2, Montse Surroca, exdirigent d'Unió).

Cs i PSC recollirien part dels vots del PPC i els comuns, que perdrien el diputat que tenien ara. Finalment, la CUP mantindria un diputat mentre el PPC i els comuns perdrien el que tenien ara.