L'acte institucional de celebració del dia de la Constitució a Girona va finalitzar ahir amb la lectura de l'article 155 per part del subdelegat del govern, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, que com a català es va mostrar «agraït» i «reconfortat» per la seva aplicació. Sánchez-Bustamante va assegurar que el 155 ha permès «aturar el greu perjudici econòmic i social» que els independentistes estaven creant a Catalunya i donar veu als catalans «amb unes eleccions legals i amb garanties». El subdelegat del govern estatal va considerar que l'aplicació de l'article ha estat més que justificat davant «l'incompliment manifest, reiterat i deliberat» per part de la Generalitat i el Parlament de les obligacions constitucionals.

La celebració del dia de la Constitució a Girona va estar marcada, òbviament, per l'aplicació de l'article 155 i la campanya electoral, i va comptar amb la presència dels representants de totes les forces de seguretat i de les institucions de l'Estat a Girona. De l'àmbit polític hi van assistir el cap de llista de Ciutadans, Jean Castel, i la del PP, Maria Àngels Olmedo. Tal com es preveia, no hi va acudir cap representant de l'Ajuntament de Girona, tot i que s'hi va poder veure algun agent de paisà i el Defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente. També hi van assistir, entre altres, el cònsol general d'Espanya a Perpinyà, Alfonso Santos, el prefecte dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, i el cònsul adjunt del Marroc, Mohamed Jbira.

Lectura de diversos articles

L'acte va començar amb la lectura de diversos articles de la Constitució per part de la degana dels magistrats de Girona, Raquel Martínez, el comandant de la Guàrdia Civil José Antonio Esteban Folch, la directora provincial de la Seguretat Social, Maria del Mar Marqués, el coronel de les Forces Armades Javier Mur Lalaguna i el delegat de l'Agència Tributària a Girona, Honorat Sala.

Sánchez-Bustamante va cloure l'acte fent una defensa de la Constitució -«una norma fonamental de convivència i de trobada, resultat d'un consens integrador»- que, segons va recordar, va ser aprovada amb un ampli consens per part de la ciutadania espanyola i catalana. En aquest sentit, va assenyalar que la Constitució ha portat «39 anys de pau, llibertat, igualtat, democràcia i creixement». Per això, va voler finalitzar l'acte amb la lectura de l'article 155, després d'agrair la seva «excepcional però necessària» aplicació per retornar «a la legalitat i la seguretat jurídica» a Catalunya.

Segons va recordar Bustamante, l'aplicació d'aquest article estava més que justificada davant la «vulneració flagrant de la legalitat» i l'afectació de l'interès general de l'Estat. «Ha estat un innegable desafiament a l'Estat de dret, i el pitjor de tot, ha comportat una greu inestabilitat social i econòmica», va assenyalar. Per això, el representant de l'Estat a Girona va aplaudir que, davant del «pols separatista», la resposta del govern espanyol hagi estat «ferma i decidida», tot recordant que va comptar amb un ampli suport parlamentari.