El vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Drets Fonamentals de la Unió, Frans Timmermans, ha afirmat aquest dijous sobre la convocatòria de les entitats independentistes a Brussel·les que "tothom té el dret d'oposar-se a la llei i de manifestar-se". Ha avisat, però, que "no es pot ignorar la llei en nom de la democràcia". "No entraré en detall sobre si la votació de l'1-O va ser democràtica o no, però no podem ignorar la llei en nom de la democràcia", ha advertit l'eurocomissari. Segons ha defensat en roda de premsa davant la pregunta d'un periodista sobre la manifestació, que tenia lloc a la mateixa hora a prop de l'edifici de la Comissió Europea, ha dit que qualsevol "té el dret d'expressar una ambició o esperança política". "És una de les bases de l'Estat de dret, si no estàs d'acord amb la llei pots protestar o organizar-te per canviar-la de forma democràtica però el que no es pot permetre és, simplement, ignorar la llei", ha advertit.

"Ignorar la llei no funciona a l'Estat de dret", ha afegit. El comissari ha qüestionat, en aquest sentit, el raonament de "decidir què és la llei, violar-la i utilitzar-la en contra dels que pensen diferent". "L'Estat de dret protegeix a tothom, a la majoria i a la minoria", ha assenyalat.

"L'ambient semblava ser molt positiu i si els nostres ciutadans senten que han de sortir als carrers a protestar i expressar la seva opinió per descomptat que hem de mostrar interès en això sempre", ha dit Timmermans preguntat sobre l'"interès" de la CE en la manifestació de catalans a la capital belga.