Centenars de gironins ja són a hores d´ara a Brussel·les per participar en la manifestació independentista que segons els seus organitzadors -ANC i Òmnium Cultural- podria ser la més multitudinària dels darrers anys a la capital belga. Una quarantena d´autocars van sortir ahir de les comarques gironines en direcció Bèlgica, mentre que aquest matí sortiran dos vols xàrters organitzats per la llibreria gironina Les Voltes. També hi ha molta gent que ha decidit anar-hi amb el seu cotxe particular -ahir les xarxes socials bullien amb imatges de cotxes guarnits de color groc i amb estelades recorrent les carreteres franceses- i altres amb vols regulars. Alguns tenen previst tornar aquesta tarda mateix, mentre que d´altres s´hi passaran tot el pont i aprofitaran per fer turisme.

L´aparcament del pavelló de Fontajau es va convertir ahir en el punt de sortida de diversos autocars. En un d´ells hi anava l´Helena Gibert, veïna de Camallera. «Estan violant els drets fonamentals de democràcia i llibertat [...]. Aquesta és una lluita que cal lluitar, i ara és el moment de donar escalfor», va assenyalar. El mateix opinava la Cristina, de Sant Feliu de Guíxols, que s´acomiadava del seu marit i les filles mentre pujava a l´autocar: «Crec que toca, hi hem d´anar, és ara o mai. Fins ara he estat a totes les mobilitzacions, l´1-O era en un escola on ens van tustar... al final, ja és una qüestió d´ètica», va explicar.

També ho tenien tot a punt en Marco i l´Ana, una parella de Lloret de Mar que traspuava indignació amb la situació actual. «Cal que algú vegi tot el que està passant, estem molt enfadats i cal que Europa se n´adoni», va afirmar en Marco, que, malgrat tot, es mostrava bastant escèptic amb la resposta europea. «Hem vist que aquesta no és un Europa de la gent, sinó dels estats, i aquí la gent comptem ben poc», es lamentava.

Per la seva banda, l´Oriol Salvador, veí de Sant Cugat, també agafava el bus des de Girona convençut que cal donar suport als polítics independentistes: «Vaig votar una opció política perquè fessin una cosa. Ells ho van fer i ara alguns són a la presó, altres a l´exili i altres tenen causes obertes. Hem de demostrar a Europa que hi ha un conflicte», va indicar.