L'expresident català Carles Puigdemont va deixar clara la seva intenció de quedar-se a Bèlgica durant la campanya electoral i va explicar que sospesa tornar després del 21-D per «prendre possessió» de la seva acta com a diputat, encara que va dir que ha de «pensar» abans de «prendre la decisió» i que no ho farà «sense garanties». Puigdemont va fer aquestes declaracions en la seva primera compareixença pública després que el Tribunal Suprem decidís, aquest dimarts, retirar les Ordres Europees de Detenció i Entrega (OEDE) dictades contra ell i els exconsellers que van fugir amb ell a Bèlgica: Lluís Puig, Toni Comín, Meritxell Serret i Clara Ponsatí.

Tots ells van acudir ahir acompanyats dels seus quatre advocats belgues, en una compareixença multilingüe, en la qual Puigdemont i els exconsellers van combinar català, castellà, francès i anglès, i van respondre a les preguntes de la premsa espanyola no catalana, cosa que no havia passat encara des de la seva arribada a Brussel·les.

L'expresident català va aclarir els dubtes sobre la possibilitat que torni a Espanya de manera immediata, que ja havia deixat entreveure la seva defensa, però no va dir si es planteja quedar-se en aquest país de manera indefinida o posar-se a disposició de la Justícia espanyola.

Sí que va assegurar que estaria «preparat» per quedar-se al país, del qual no pensa moure's de moment, cosa que sí que podria fer una vegada es formalitzi la retirada de les mesures cautelars per part del jutge belga, que li impedien, amb l'euroordre vigent, sortir sense permís de Bèlgica.

«Des del moment en què prenc les meves decisions estic preparat amb totes les seves conseqüències», va assegurar.

Va criticar la decisió del Tribunal Suprem, amb la qual, segons el seu parer, la Justícia espanyola mostra «por» per la possibilitat que Bèlgica «no executés» una euroordre, que va definir com «un nyap», i amb la qual el jutge Pablo Llarena busca, segons la seva opinió, «impedir que el jutge belga pugui emetre la seva sentència».

«Això ens sembla d'una gravetat extraordinària. Tenen por d'una sentència de la Justícia belga que els posaria en evidència», va dir el polític independentista, per a qui «després de la retirada d'euroordres el Govern acabarà retirant el 155 i la repressió». També va considerar que «si Bèlgica no s'atreveix a executar una euroordre és perquè sap que no és acceptable en cap cas ni presentable a les bones pràctiques europees».

«Quan tenen tota la mirada del món ja no són tan valents i saben que poden fer el ridícul», va opinar, per a qui «posar-se en mans d'una Justícia independent», en referència al fet que ell i els quatre exconsellers que van fugir a Bèlgica, «era l'estratègia adequada en tot cas».

Una decisió que «cal pensar»

També va dir que «ja tenia intenció de tornar quan va arribar a Bèlgica», però que és una decisió que ha de «pensar», i va considerar que «hi ha alguna cosa que grinyola si el sistema polític espanyol creu normal que el que et pot portar a ser president et pot portar a la presó». Segons Puigdemont, «seria una contradicció» plantejar que després del debat d'investidura «hagués d'anar emmanillat».

«Les decisions sobre especulacions de conseqüències electorals les deixarem per a un altre dia; ara estem parlant de realitats judicials», va assenyalar el president destituït.