El titular de Justícia, Rafael Catalá, té intenció de plantejar aquest divendres als altres ministres de Justícia de la Unió Europea, en una reunió que mantindran a Brussel·les, la necessitat de reflexionar sobre la revisió del sistema d'euroordre, que segons el seu parer ha perdut eficàcia.

En una conversa amb periodistes al Congrés durant la celebració del Dia de la Constitució, Catalá va explicar que, si bé no es tracta d'un assumpte inclòs en l'ordre del dia d'aquesta reunió ministerial, està disposat a sotmetre'l a discussió encara que sigui informalment. La seva intenció és utilitzar l'exemple del que ha ocorregut amb l'euroordre emesa contra l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, per fer veure que es tracta d'un sistema, en vigor des de fa ja 15 anys, que no resulta «àgil» i no funciona com s'esperava, i per tant hauria de ser sotmès a revisió.

Va aclarir, a més, que si Puigdemont i els quatre exconsellers decidissin no tornar a Espanya sí que podran ser jutjats -i en el seu cas, condemnats- en rebel·lia, de manera que l'acció de la Justícia no es paralitza per la suspensió de l'euroordre i s'exerceix equitativament per a tots els encausats.

En tot cas, el responsable de Justícia va opinar que Puigdemont està «desactivat políticament» per la seva fugida a Brussel·les, mentre altres integrants de l'Executiu que va presidir sí han acceptat retre comptes a la Justícia, com és el cas del vicepresident de la Generalitat destituït, Oriol Junqueras, que segueix en presó preventiva.

Sobre la situació d'aquest acusat, va destacar l'aspecte polític que ell mateix està donant a la seva estada a la presó, davant els seus companys que han aconseguit la revisió de la seva presó preventiva i han aconseguit la llibertat amb fiança, però va posar en dubte que hagi de sortir-los rendible electoralment.

També va fer notar el ministre que totes les mesures cautelars són revisables en qualsevol moment, com és el cas de la presó preventiva dictada pel jutge instructor d'una causa.