El Nobel d'Economia del 2017, Richard Thaler, creu que Catalunya hauria de preguntar-se si, "donat el que pot aconseguir, val la pena?" ser un país independent. Ho ha dit a Estocolm, on diumenge rebrà el guardó.

Per a l'economista nord-americà "una cosa és tenir un vot sobre si, en principi, t'agradaria separar-te, però una altra pregunta és: donats els termes que pots aconseguir, val la pena?".

El considerat pare de l'economia de comportament considera que és "molt fàcil dir: sí, nosaltres hauríem de ser el nostre propi petit país, però és més dur dir quant s'està disposat a pagar per aconseguir-ho".

Escèptic amb el referèndum

A més, s'ha mostrat escèptic amb l'ús de les consultes populars per a qualsevol qüestió. "Crec que hauríem d'haver après que els referèndums no són la millor manera de tancar aquest tipus d'assumptes", ha dit en referència al "Brexit" i ha considerat que es pot treure "una lliçó similar per a Catalunya".

L'economia del comportament

Thaler, de 72 anys, ha estat guardonat amb el Premi Nobel d'Economia per els seves contribucions a l'economia del comportament que, segons l'Acadèmia Sueca, ha permès construir ponts amb els anàlisis psicològics de la presa individual de decisions.

L'economia del comportament és una disciplina que usa la psicologia per fer una anàlisi més realistes de com pensen i actuen els personis quan prenen decisions econòmiques, doncs en dobles eles no sempre cosina un comportament racional.

L'aportació de Thaler a l'economia conductual és basa en la consideració de tres aspectes psicològics: racionalitat limitada, percepcions sobre el qual és just i mancada d'autocontrol.

Per això, considera que els institucions públiques i privades podenn donar als individus petites empentes ("nudge" en anglès) cap a la direcció correcta, mantenint sempre la llibertat d'elecció d'aquests.