El candidat del PSC, Miquel Iceta,va avançar ahir que, si és escollit president català, els seus primers gestos seran convocar una cimera amb agents econòmics i socials i trucar al president del Govern, Mariano Rajoy, i al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. A més, va dir, fent broma, de trucar a la seva mare.

En cas de ser escollit president, el dirigent socialista té clar que el primer que farà serà convocar «els agents socials i econòmics» per impulsar un «pacte per al creixement i la creació de llocs de treball» que permeti «la creació de condicions» perquè puguin tornar les empreses que han marxat de Catalunya.

En segon lloc, es posarà en contacte amb Rajoy «per demanar-li no hora, sinó hores», i poder «revertir la falta de diàleg i acords dels últims cinc anys» entre Generalitat i Moncloa. De fet, va reconèixer que manté «una relació fluïda» amb la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, malgrat les seves «diferències»: «Si soc president, la meva voluntat és arribar a acords amb el Govern. La meva visió de la política és la recerca permanent d'acords. Soc conscient que per resoldre els problemes de l'autogovern hi ha una part de coses que necessàriament hem d'acordar amb el Govern. I aprofitaré les meves bones relacions amb tothom per aconseguir-ho, va reblar.

Finalment, va assegurar que telefonaria a Juncker per comunicar-li que «Catalunya ha canviat de rumb i que no serem més un problema per a la UE, sinó un estímul».