L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va dir ahir al tancament de la manifestació independentista a Brussel·les que «Catalunya és la millor cara d'Europa».

En una al·locució que va tancar una concentració que segons la policia belga va mobilitzar a 45.000 persones, Puigdemont va apel·lar directament el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, perquè «Europa s'adoni que encara pot jugar un paper» a la crisi catalana.

L'expresident català va dir a Juncker que «els que es manifesten sota del seu despatx (...) no són criminals, són demòcrates», i va preguntar al dirigent europeu si ha vist alguna vegada a Brussel·les «una manifestació com aquesta de suport a uns criminals», en al·lusió als dirigents independentistes.

«Volem una Europa de ciutadans lliures, un que escolti els seus ciutadans, a més d'escoltar els Estats», va dir Puigdemont, que va tornar a retreure a la Unió Europea «donar suport» al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

Puigdemont va cridar els presents a pronunciar-se en les urnes el pròxim 21 de desembre «per la llibertat i la dignitat», sense nomenar en concret la seva candidatura, «Junts per Catalunya», que segons les últimes enquestes podria aconseguir un resultat ajustat pel que fa a la llista al capdavant d'ERC.

Abans d'ell va intervenir en el tancament de l'acte la número dos d'ERC, Marta Rovira, així com els altres quatre exconsellers processats que continuen a Brussel·les (Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Lluís Puig i Toni Comín). Puigdemont es va unir a la manifestació «Europa, desperta», convocada per l'ANC i Òmnium, només al final de la marxa, per motius de seguretat.

«Teniu por de Catalunya»

El conseller destituït de Salut, Antoni Comín, va intervenir a l'acte final per llançar un missatge contundent a l'Estat i el govern espanyols. «Teniu por d'un jutge belga, que us digui la veritat. Esteu aterrats perquè digui que estem perseguits per les idees polítiques i que, per tant, els presos són presos polítics. Teniu por de la democràcia, de les urnes, perquè sou uns franquistes i teniu por de l'estat de dret. Teniu por de Catalunya perquè és un país de demòcrates», va etzibar cridant des de l'escenari.

Abans que ell van intervenir els també consellers destituïts Clara Ponsetí, Lluís Puig i Meritxell Serret, que també van fer una crida a «seguir endavant» amb el procés independentista, i van demanar a Europa que «vigili» l'Estat espanyol pel seu comportament amb Catalunya.