El conseller de Justícia destituït pel Govern i número cinc de la candidatura d'ERC, Carles Mundó, va reclamar en un acte a Blanes que els independentistes facin un vot útil i acumulin tot el suport possible a l'entorn de la llista dels republicans. I és que, segons Mundó, per més que Carles Puigdemont encapçali la candidatura de JxCAT, que torni a ser president de la Generalitat és pràcticament impossible. «Malauradament, per més just que sigui que des de l'exili tinguin l'aspiració màxima de representar els ciutadans, hem de ser realistes. Avui, que Puigdemont pugui tornar a Catalunya per exercir el càrrec és poc més que un desig», va etzibar al míting dels republicans. Es va mostrar, en aquest sentit, partidari que es pugui formar, fruit de les eleccions, un Govern «fort i sòlid» que «pugui lluitar contra la intervenció de les institucions catalanes».

Per part seva, la número dos de la candidatura d'ERC, Marta Rovira, va voler apel·lar al vot dels independentistes per demostrar que Cs, PPC i PSC -el que anomena el «bloc del 155»- no se'n surten amb la seva pretensió d'evitar «una victòria clara» dels republicans. «Intenten que ERC no guanyi i quedi per sobre de Cs. I per això no tenim Oriol Junqueras aquí. Ells volen fer possible que no guanyem les eleccions, i nosaltres farem possible que un candidat a la presó guanyi les eleccions a Catalunya, amb la força de la gent», va assegurar Rovira.

La número dos de la candidatura d'ERC va afegir que, si Esquerra no aconsegueix guanyar Cs el 21-D, «els del 155 ho faran». «I pretenen que visquem en la involució permanent i sistemàtica en la que viu l'Estat espanyol. I nosaltres no volem perdre drets, que les empreses perdin oportunitats, en un país que tot ho vol uniformar i tancar; nosaltres volem un país obert i divers», va sentenciar.

Paral·lelament, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va afirmar que fer efectiva la independència de Catalunya pot ser una tasca de «mesos o d'anys» i es va mostrar partidari que el sobiranisme es dediqui ara a «acumular forces i adquirir cultura de poder». «Venim de lluny i no pararem. I hem arribat tan lluny que fins i tot tenim presos polítics i mig govern a l'exili», va assenyalar el portaveu republicà, per a qui allò realitzat a l'última legislatura i el que caldrà fer en el futur «és un esforç titànic». No obstant això, va matisar que «ara hem de ser capaços, un cop feta la declaració d'independència per part del Parlament, de construir la república catalana en els propers mesos o anys».

En aquest punt, Tardà va recordar unes paraules de l'expresident d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira, que «va dir que havíem de passar de l'independentisme radical al patriotisme social». «Ara és el moment d'acumular forces per a adquirir cultura de poder» i per a això, va explicar, «cal que ERC lideri el procés, i a ERC ens comprometem a liderar-lo per finalitzar en els propers mesos o anys la construcció de la república», va insistir.

«Falta de joc net»

El número dos per Girona, Roger Torrent, va denunciar la «falta de joc net» per part de l'Estat en aquestes eleccions. I va voler posar el PSC al centre de la seva crítica. «Del PPC o Cs ho podíem esperar, però de cap manera del PSC. El PSC havia representat històricament part de l'antifranquisme en aquest país i avui, dècades després, és el primer que corre a la Junta Electoral per intentar prohibir els llaços grocs. Qui t'ha vist i qui et veu, PSC», va sentenciar.