La situació política catalana ha eclipsat les propostes per al territori al primer debat dels candidats gironins al 21-D. Els partits han trobat escassos punts d'acord i s'han evidenciat dos grans blocs entre independentistes i unionistes, amb l'excepció del representant de Catalunya en Comú-Podem.

Els candidats de JxCat, ERC i la CUP han alertat dels riscos que suposaria una victòria dels partits que donen suport al 155, en temes com ara l'escola catalana. Per contra, el PP i Cs han criticat que el procés ha centrat tota l'atenció d'aquest darrer mandat i s'han deixat en segon terme aspectes com les polítiques socials. El cap de llista de Cs, Jean Castel, ha estat qui més ha tensionat el debat, fent afirmacions com que la CUP és "el feixisme de casa nostra". Una de les úniques propostes de consens ha estat la que ha fet el socialista Rafel Bruguera en referència a la construcció del nou hospital Josep Trueta. Bruguera ha defensat que, un cop es constitueixi el nou Parlament, tots els diputats gironins firmin una proposta per desencallar-ne la situació.

La qüestió nacional ha eclipsat i tensat el primer debat electoral a les comarques gironines entre els diferents partits amb representació al Parlament. Si històricament la demarcació vivia les eleccions en un oasi aïllada de la tensió de la campanya general, la primera trobada ha estat marcada per les diferències que separen les forces partidàries de la independència i les que han votat a favor de l'article 155 per suspendre l'autonomia.

El debat, organitzat pel 'Diari de Girona' i la Cadena Ser, s'ha centrat en dos grans blocs: economia i polítiques socials. Durant gairebé dues hores, els set partits han exposat propostes i s'han contestat els uns als altres amb rèpliques amb diferent grau de duresa. Hi eren tots els caps de llista excepte Dolors Bassa, d'ERC, que ha estat substituïda pel número dos a la candidatura, Roger Torrent.

Diagnòstic diferent en economia

Els dos partits fins ara al govern, JxCat i ERC, han incidit en la millora de la situació econòmica a Catalunya en els darrers anys. Un mèrit, segons cap de llista d'Esquerra, "del vicepresident ara a la presó, Oriol Junqueras". En aquest diagnòstic no hi ha coincidit ni Cs, PSC o PPC, que han acusat al responsable econòmic del govern de Carles Puigdemont d'haver "empitjorat" la situació econòmica per culpa del procés.

"Si governem, aixecarem les catifes amb una auditoria dels últims sis anys", ha assegurat Castel. Per la seva banda, Geis (JxCat) li ha respost que el govern de Puigdemont és "el més transparent" de l'Estat segons "indicadors internacionals".

La CUP i Catalunya en Comú- Podem han alertat, en canvi, la "dependència" del sector serveis a les comarques gironines i la precarietat que se'n deriva. "Les comarques gironines viuen abusivament del sector serveis", ha ressaltat Natàlia Sànchez de la CUP. El cap de llista dels comuns, Llorenç Planagumà, a més, ha assegurat que el sous que es paguen en aquest sector són "molt baixos" i que cal posar a sobre la taula un "pacte nacional" per a la "reindustrialització".

Turisme en crisi?

En l'àmbit econòmic, el turisme ha centrat part del debat. Bruguera (PSC) ha assegurat que des del sector, tant empresaris com sindicats, li mostren la seva preocupació per les reserves de la temporada d'estiu. "Estan preocupadíssims pel proper estiu ja que, si el que va passar el mes d'octubre hagués passat el juny, tindríem una temporada catastròfica", ha afirmat el candidat socialista. Bruguera ha assenyalat també que el nombre de reserves fetes fins ara "no estan a l'alçada de les que hi havia ara fa un any".

La preocupació del PSC -compartida també pel PP i C's- l'ha respost el candidat d'ERC que creu que els que han donat suport a l'article 155 "no estan legitimats" per mostrar neguit en aquest sentit. Torrent considera que "els que han promogut la fugida d'empreses a través d'un decret estan inhabilitats per dir que defensen l'economia del territori".

Per la seva banda, Gemma Geis (JxCat) ha apuntat que les dades de despesa del turista internacional d'aquest novembre i desembre estan sent "més altes" que ara fa un any. "Hi ha altres indicadors que no s'estan publicant per la intervenció de la Generalitat amb l'article 155", ha assegurat.

Encara en l'aspecte econòmic, Bruguera i Sànchez s'han embrancat en una picabaralla després de que el socialista assegurés que la CUP "ha aprovat retallades" al Parlament donant suport als pressupostos del govern català. "Digui'm una sola retallada aprovada per la CUP o faci el favor de retirar-ho", li ha respost Sànchez amb duresa.

Infraestructures encallades

En el capítol d'infraestructures, Maria Àngels Olmedo (PPC) ha assegurat que el Govern "no escoltava als empresaris". Torrent ha assegurat que "s'ha de tenir molta barra" per fer afirmacions com aquesta.

"Han escoltat els empresaris quan li demanaven el tercer fil entre Vilamalla i Portbou (Alt Empordà) o el desdoblament de la N-II? Ja li responc jo: no", ha afirmat Torrent. El republicà creu que els populars "només escolten als empresaris que són a la llotja del Bernabéu".

Des del PSC, Bruguera ha lamentat que aquest any s'hagin invertit "zero euros" en el manteniment de carreteres. Bruguera també ha ensenyat al públic un cartell on es podia llegir "carretera en mal estat". Un fet que demostra, segons ell, que el govern "desobeeix les seves obligacions i trasllada la responsabilitat al conductor".

Pacte pel Trueta

Rafel Bruguera ha demanat també als nous diputats gironins arribar a un pacte per desencallar el projecte del nou hospital Josep Trueta durant la propera legislatura. "El primer dia que es constitueixi el Parlament signem de manera conjunta una proposta per demanar desencallar aquest problema", ha proposat el cap de llista socialista.

Bruguera també ha lamentat que "malgrat tenir un president gironí" en aquest mandat no "s'hagi avançat ni un mil·límetre" en la construcció de l'espai, una realitat que ha considerat "una vergonya". Des d'ERC, li han recordat que el cost de fer un nou hospital voreja els 300 milions d'euros (MEUR). Una xifra, segons Torrent, "molt per sobre de la capacitat d'inversió" que té la Generalitat actualment.

Feixisme i tensió

El punt més tens del debat l'ha protagonitzat Jean Castel (Cs). El cap de llista de Ciutadans ha acusat al govern català de gastar "el mateix dia" diners per anar a Brussel·les a explicar el procés "mentre una nena moria a l'Hospital de Blanes (Selva) per falta d'una ambulància pediàtrica".

Una afirmació que ha molestat a pràcticament tota la resta de forces polítiques. Geis ha assegurat que "havia creuat una línia vermella" i Torrent li ha dit que el comentari era "immoral". "Vostè es pensa que la política és un plató de televisió i que tot s'hi val", li ha dit . La dura afirmació de Castel ha obligat a la moderadora del debat -la directora de Ràdio Girona, Carme Martínez- ha intervenir per recordar-li que "un informe que va dir que la mort d'aquella nena no va tenir res a veure amb l'espera de l'ambulància". "No s'espantin de la veritat", ha afirmat després Castel mentre Torrent repetia que "ja n'hi ha prou".

Castel també ha protagonitzat una altra pujada de to quan ha assegurat que la CUP és "el feixisme a Catalunya". Una afirmació que ha arribat després de que la candidata cupaire intentés que Ciutadans condemnés l'agressió a un militant de la CUP a Salt (Gironès) per un grup d'estètica neonazi. Castel ha condemnat els fets però ha acabat fent aquesta afirmació sobre el partit de Sànchez, que ha donat més aire a la polèmica.

Una altra acusació polèmica l'ha fet la popular Maria Àngels Olmedo, que ha assegurat que "està demostrat" que la conselleria de Treball "va desviar fons per al procés". Torrent li ha respost demanant que aportés proves al respecte o "callés".

Polítiques socials

En l'àmbit social, el segon gran bloc del debat, la realitat nacional també hi ha estat molt present. En concret, Geis ha detallat lleis catalanes "tombades pel TC", entre les quals hi ha la de "pobresa energètica". La cap de llista de JxCat ha alertat que l'1 d'octubre "va deixar nens amb malsons" per l'actitud de la policia i que "ara pregunten a la mare quan veuen un policia si els dispararan".

Per la seva banda, Planagumà ha demanat elaborar un pla de xoc contra la pobresa i Sànchez ha denunciat l'elevat cost dels lloguers i la "creixent desigualtat" que això, al seu entendre, implica. Per això, la representant de la CUP defensa la creació "d'un parc d'habitatges públics" mentre "els bancs tenen 100.000 pisos buits". "La fractura social en aquest país és entre els que tenen molt i els que tenen poc", ha afegit.

Torrent, en canvi, creu que per fer determinades polítiques "cal tenir les eines d'un Estat" ja que, com apuntava Geis, "les lleis acaben tombades al TC". El republicà assegura que s'ha aconseguit "revertir les retallades" i demana recuperar la feina que feta per "la consellera Bassa". Torrent creu que ara és el moment de "posar en marxa la República social".

De la seva banda, Castel ha lamentat que el Govern no hagi estat "capaç" de fer dos quiròfans a l'Hospital de Blanes. El PSC ha contraposat la inversió que hi ha ara a les comarques gironines amb la que hi havia quan governava l'expresident socialista, José Montilla. "Ara és menys de la meitat", ha afirmat Bruguera. Bruguera també ha preguntat si hi havia "novetats sobre "la UCI pediàtrica al Trueta" o "el tancament d'urgències als Centres d'Atenció Primària (CAP)".

Finalment, Olmedo ha afirmat que "la inversió amb sanitat i serveis socials i dependència" és "una prioritat" pels populars. També ha posat de manifest "l'esforç del PP per mantenir les pensions" que estan "amenaçades en una República Catalana".

L'escola en qüestió

L'últim punt de debat ha estat l'educació. En aquest punt, les declaracions que el cap de lllista de C's Jean Castel, a l'ACN hi ha estat molt presents. A l'entrevista, Castel es va mostrar "preocupat" pel nombre de professors "amb carnet d'ERC" a les comarques gironines. Precisament, el més dur ha estat el candidat republicà que ha posat Castel com "un exemple del que passarà el 155 en aquest país si guanya el bloc monàrquic". "És una demostració del que vindrà", ha afegit.

Torrent també ha assegurat que ells volen "protegir" els mestres davant d'aquells que "els demanen el carnet". Sànchez, per la seva banda, ha assegurat que no volen "cap control ideològic sobre els mestres" i Geis ha afegit que "les polítiques educatives han de servir per reduir la desigualtat i afavorir la igualtat d'oportunitats".

Al bloc en defensa de l'actual model l'escola catalana també s'hi han sumat els comuns. "El model educatiu català és intocable i, si cal, estarem al carrer defensant-lo", ha afirmat Llorenç Planagumà.

Rafel Bruguera ha proposat un pla de xoc contra els barracons mentre que Olmedo ha defensat "un model d'escola trilingüe" i ha assegurat que no eliminaran "concerts educatius" als centres concertats.

Tweets sobre #debatgirona21D