Suposo que deu tenir a veure amb el famós espot electoral de la camioneta, però el llibre de capçalera de Natàlia Sánchez és l´històric On the road, de Jack Kerouac, i escric el títol en anglès perquè així me´l va citar la candidata cupaire. Jo, menys políglota, el vaig llegir fa anys en català: A la carretera.

A la carretera és, més que un llibre, una bíblia. Una bíblia atea, com cor­respon a una antisistema. Es diu que Kerouac el va escriure d´una sola tirada, en un rotlle de paper. Potser en una cursa atlètica l´haurien desqualificat, que era home de probar totes les drogues, especialment les mexicanes i les psicodèliques, però com que en literatura no existia -ni existeix- el control antidopatge, la marca ha sigut validada i difícil de superar. Tampoc no existeix en política, el control antidopatge, i no és poca la gent que es pregunta si algunes propostes de la CUP no han sigut decidides després d´assemblees tan riques en substàncies psicodèliques com una reunió de Kerouac amb els seus amics de la Beat Generation Ginsberg, Burroughs i Casady.

Tots quatre, val a insistir que sense controls antidopatge, van sotregar als anys cinquanta els fonaments no només de la literatura, sinó de tota la societat americana. Ni més ni menys que el que pretén la CUP a Catalunya. Kerouac i Casady, però, van travessar els EUA per la ruta 66, fent dit. Potser per això ja no hem vist més la famosa camioneta de la CUP.