El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, considera que el principal que estan revelant les enquestes prèvies a les eleccions catalanes del 21 de desembre és la "falsedat" dels independentistes de què hi havia un suport massiu a les seves tesis.

Rajoy s'ha referit a les enquestes davant el 21D en la conferència de premsa que ha ofert després de la reunió del Consell Europeu de Brussel·les, a on ha viatjat per primera vegada des que es troba a Bèlgica l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Més enllà dels possibles resultats electorals, el cap de l'Executiu ha posat èmfasi en què els sondejos estan posant de manifest que no existia aquell suport massiu als independentistes i que la "irresponsabilitat d'alguns" ha provocat una enorme divisió a la societat catalana.

Ha tornat a cridar a la participació en els comicis del 21 de desembre i a confiar en què després d'aquell dia s'obri una nova etapa política fonamentada en la normalitat, la tranquil·litat i el respecte a la llei per part dels governants.

Rajoy ha demanat un esforç conjunt per superar la "fractura" després d'una etapa "nefasta" i evitar les divisions tot i que existeixin les lògiques discrepàncies de qualsevol societat democràtica.

Respecte a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució ha recordat que, tal com està reflectit a l'acord aprovat en el seu moment pel Consell de Ministres, deixarà d'estar en vigor quan es formi un nou govern a Catalunya.

Ha tornat a defensar aquesta mesura "ponderada i proporcional" i que ha recalcat que és excepcional.

I, com a tal, el president del Govern ha considerat que no ha de prolongar-se molt temps.