L'exconseller i candidat de Junts per Catalunya (JxCat) Josep Rull va afirmar que si el 21-D les urnes els donen un suport «molt sòlid» per investir de nou Carles Puigdemont com a president de la Generalitat serà «molt difícil» que el detinguin quan torni de Bèlgica.

Rull, al cicle de rodes de premsa de l'Agència Efe, va dir que és «condició necessària» que hi hagi una victòria electoral del sobiranisme en les catalanes perquè Puigdemont pugui tornar, doncs el mateix president cessat es va comprometre a tornar si és investit. El número 6 de JxCat per Barcelona va evitar llançar retrets a ERC i tampoc va plantejar altres escenaris que no siguin el d'investir Puigdemont. «No contemplem cap altre escenari que no sigui la investidura del president legítim, Carles Puigdemont, si hi ha majoria parlamentària que l'avali i un triomf electoral», va subratllar.

En canvi, sí que va criticar el líder del PSC, Miquel Iceta, al qual va acusar de «voler rentar la seva consciència parlant d'indults» als sobiranistes processats, però d'aquesta manera no fa més que «perjudicar-los» perquè els assenyala ja com a «culpables».

Davant les preguntes sobre la intenció d'ERC d'investir el seu candidat, Oriol Junqueras, si guanyen el 21-D, Rull no va voler fer cap retret a Esquerra: «Els nostres adversaris polítics en aquestes eleccions, que no enemics, són el tripartit del 155», va afegir.

D'altra banda, JxCat va celebrar ahir un acte de campanya al recinte modernista de l'antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, protagonitzat per Carles Puigdemont, a través d'un vídeo gravat des de Bèlgica, i dos candidats en posicions simbòliques: l'epidemiòleg Antoni Trilla i l'exconsellera de Salut Marina Geli.

El president cessat va denunciar que, després de la intervenció dels comptes de la Generalitat s'ha de «jurar la Constitució per comprar un estetoscopi». Puigdemont va posar èmfasi en els efectes del dèficit fiscal en el finançament de la sanitat catalana i va instar les «candidatures del 155» a abordar aquest problema en lloc de demanar que retirin «cartells de presos polítics o el color groc».

Crític amb l'aplicació del 155, va subratllar que, amb la Generalitat «ocupada», les noves places previstes per a sanitaris arribaran «més tard, els tràmits burocràtics són més pesats i per comprar un estetoscopi cal jurar la Constitució», va denunciar sobre el control sobre els comptes catalans.

Si governa després del 21-D, es va comprometre a impulsar un «pacte d'Estat» a Catalunya que defineixi les polítiques de salut, doni resposta a les aspiracions professionals dels sanitaris i «salvaguardi el model dels que el volien destrossar». El cap de llista de JxCat també va subratllar que s'ha creat un model sanitari «públic, universal i equitatiu del qual podem dir alt i clar que és d'èxit», però va incidir en la necessitat d'«aprofundir en l'excel·lència».

També Geli va subratllar que «el veritable sentit de parlar sempre del mateix» -la independència i restituir el Govern- és que «si no fem tornar el president i l'autogovern, no podrem fer polítiques».