El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha erigit Miquel Iceta en el candidat de la "reconciliació" que permeti a Catalunya passar de "cinc anys perduts a quatre de convivència", mentre que el líder del PSC ha cridat a "concentrar" el vot progressista en el seu partit.

En l'últim cap de setmana abans de les eleccions catalanes del 21D, Iceta ha estat emparat per Sánchez, en un míting a Girona al qual ha assistit, entre d'altres, la secretària general dels socialistes bascos, Idoia Mendia, i on el candidat del PSC ha reivindicat "El'spanya nació de nacions" a partir d'una reforma de la Constitució.

En la recta final de la campanya, Sánchez ha assegurat: "els socialistes no aspirem a ser quarta força, no ens resignem a ser tercera, no volem ser segona. Volem ser primers perquè som la força de la unió de Catalunya. Som el partit de la concòrdia i la convivència. Som el partit de la reconciliació, però no ho diem de paraula, sinó amb les nostres accions".

I mostrant la papereta del PSC, ha afirmat: "Aquesta papereta és molt més que un vot. És concòrdia, experiència i convivència, que és allò que necessita Catalunya. Després de cinc anys perduts, es tracta de què Catalunya guanyi quatre anys per a la convivència i justícia social. I l'únic candidat que ho assegura és Iceta".

També en una setmana en la qual Iceta ha rebut fortes crítiques per la seva proposta d'indult dels dirigents independentistes si es produís una condemna definitiva, Sánchez ha "agraït" al líder del PSC la seva "campanya de solucions, de propostes, de no anar contra ningú i anar a favor de la convivència", ha afirmat, encara que sense al·ludir directament a aquesta proposta.

Sí, en canvi, ha elogiat després de forma específica la demanda d'una millora del finançament autonòmic. "Parlar de finançament i Estat de les autonomies és parlar d'Estat del Benestar. Suport a Iceta en relació amb un millor finançament per a Catalunya, perquè defenso un Estat del Benestar fort a Catalunya".

Sánchez ha demanat als seus militants que "fins a l'últim dia i fins a l'últim segon" ajudin a "sumar vots socialistes davant tot allò que resta", en la línia d'allò expressat després per Iceta, que ha fet una crida a "concentrar" en el seu partit el vot progressista i d'esquerres per poder pilotar el "canvi".

"Puc aportar l'inici del canvi de rumb i la solució. I us dic que, com hi ha molta oferta, si no volem independència, però tampoc un gir a l'esquerra, convé convidar a tots els progressistes i gent d'esquerres a concentrar els seus vots en la candidatura del PSC", ha dit Iceta, que ha afirmat: "L'"alternativa a Oriol Junqueras i Carles Puigdemont sóc jo".

Prometent ser el "president de tots els catalans" i no només de "mig país", Iceta ha considerat que Catalunya "necessita un bany de 'seny'", una cosa que ell pot liderar.

No en canvi el "PP i la seva mitja taronja", en al·lusió a Ciutadans, i als quals ha acusat de buscar la "revenja". "Podeu ajudar al canvi, però no sou el canvi que Catalunya necessita", ha advertit a aquests dos partits.

Després de considerar que 2018 ha de ser "l'any de la reforma constitucional", ha tornat a defensar que el socialisme creu que "Espanya és una nació de nacions i precisament aquesta doble dimensió és la que fa gran a Espanya".

"Primer la ciutadania, que ens iguala a tots, i segon el respecte a les diverses singularitats que conviuen a Espanya. Som fills de moltes, moltes llavors. Mai hem entès que ens intentin obligar a elegir entre una o una altra identitat, podent-les tenir totes. Gràcies pel teu esforç (Pedro Sánchez) i perquè tu ho vas a aconseguir", ha afirmat el líder del PSC.

"Sol hi ha un tipus de combat que es perd, que és el que no es dóna. I per això Sánchez no sol perdre cap combat. A les primàries va demostrar que qui la segueix, l'aconsegueix", ha sentenciat Iceta.