El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir en relació a l'article 155 que «les mesures excepcionals no s'han d'allargar en excés en el temps». Preguntat per si es podria estendre la seva aplicació a Catalunya després del 21-D, Rajoy va afirmar que estarà en vigor fins a la formació d'un nou govern un cop acabin les eleccions. «Ho diu l'acord que vam aprovar al Consell de Ministres el seu dia, fins que es formi govern després de les eleccions i estiguem en una situació diferent», va concretar.

També va fer referència a les últimes enquestes publicades per diversos mitjans de comunicació i va assegurar que aquestes demostren que és «una falsedat» que hi hagi un suport «massiu» a la independència. «El que diuen és que la irresponsabilitat d'alguns ha provocat una enorme divisió a la societat catalana», va assegurar el president espanyol.

Segons Rajoy, el 155 no va de què el govern «pretengui governar la Generalitat» sinó de recuperar una situació de «normalitat» i, sobretot, «la llei». «Quan algú decideix que la constitució espanyola no s'aplica, que l'estatut d'autonomia tampoc i que no l'afecten les resolucions del Tribunal Constitucional, alguna decisió s'havia de prendre», va justificar. A més a més, va afirmar que la decisió d'aplicar l'article ha estat «proporcional i raonable» i va defensar que era «impossible i absurd» pensar que el govern espanyol no faria res davant de la declaració d'independència. A partir del 21-D va esperar que s'obri una etapa política basada en «la normalitat i la tranquil·litat», en la qual els governants compleixin les resolucions dels tribunals.

Sobre indults, Rajoy va apuntar que el govern ha estat «enormement restrictiu» a l'hora de concedir indults i «sobretot en el cas de polítics». «No té cap sentit platejar-ho quan ni tan sols hi ha una resolució dels tribunals», afegia.