El coordinador federal d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha donat suport aquest diumenge a la candidatura dels comuns per al 21-D. Des de Blanes, Garzón ha defensat que voler la independència "de pobles germans és un error" i en un paral·lelisme, però, s'ha confessat "independentista" davant de la Troika, de les mesures d'austeritat de la Unió Europea, i davant "l'explotador". "Vull l'emancipació d'un sistema econòmic criminal que es diu capitalisme perquè crec en la sobirania en un sentit més ple: prendre decisions sobre com viurem al futur", ha assegurat. De fet, en exigir que "no s'accentuïn" les diferències, Garzón ha advertit que en cas d'independència de Catalunya "seguiran manant els de de sempre" - ha citat d'exemple el contingut de la llei de Transitorietat i fundacional de la república i l'ha vinculat als postulats d'Angela Merkel. Per això ha apostat per "armar un ordre social per satisfer les necessitats bàsiques".

Garzón ha constatat que no es parla d'aquesta independència econòmica, tampoc de cara el 21-D, perquè dins del bloc independentista "hi ha els mateixos actors que van retallar", ha assegurat. I ha acusat els dirigents independentistes "d'hipòcrites i irresponsables" per haver prioritzat la "bandera de l'independentisme" al marge de la "meitat" de la població. "Era senzillament mentida".

És en aquest context, que Garzón ha recriminat el rescat a entitats bancàries com Bankia: "socialització de pèrdues i privatització de guanys", ha lamentat. "És pràcticament un estafa amb la diferència que és legal", ha afegit en carregar contra un "espoli permanent" de les oligarquies.

Per tot plegat el líder d'IU ha reclamat "no accentuar" les diferències sinó "lluitar conjuntament". "No és Catalunya versus Espanya sinó dalt contra baix, senzills contra privilegiats, treballadors contra explotadors: això és el que marca la diferència real en com vivim avui en dia", ha resolt.