El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha exhibit avui múscul a quatre dies del 21D en un multitudinari acte a Barcelona, emparat de destacades figures del socialisme i en el que ha reivindicat el "catalanisme" del seu partit en contrast amb el "gir a la dreta" de Ciutadans i el "caos" independentista.

El Centre de Convencions Internacional de Barcelona ha estat escenari aquest migdia de l'acte central de campanya del PSC, davant més de cinc mil persones -el míting electoral més gran dels socialistes catalans des de 2010-, per al que s'han mobilitzat fins a 70 autobusos des de totes bandes del territori català.

Tota una demostració de força davant altres candidatures, a només quatre dies de les eleccions catalanes, que ha estat secundada per cares eminents del socialisme espanyol com el líder del PSOE, Pedro Sánchez, l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, l'expresident català José Montilla o l'expresident del Parlament Europeu Josep Borrell, entre multitud de dirigents.

Amb una gegantina 'senyera' com teló de fons, sobre la que destacava el lema "Iceta president" en enormes dimensions, Iceta s'ha erigit en l'únic garant del "catalanisme" que pot evitar el "caos" independentista i el "gir a la dreta" que suposaria Cs.

Entre una gran ovació, Iceta ha afirmat que la seva candidatura representa "el catalanisme de tota la vida, de Josep Tarradellas, el catalanisme de la feina ben feta, que pretenia aixecar Catalunya i volia honrar a avis i pares. Aquell catalanisme basat en la feina, en els valors, la negociació, el pacte, els avenços, el catalanisme basat en l'europeisme i la legítima voluntat d'influir en la política espanyola. ¡Aquell catalanisme és el nostre!".

Reivindicant la seva papereta com l'única "per a la solució", Iceta ha alertat del perill del "PP i la seva mitja taronja", en al·lusió a Cs, que suposaria "anar-nos-en la dreta, menys autogovern, pitjor finançament i menys polítiques socials", i fins i tot ha titllat Albert Rivera de "demòcrata de pacotilla" per dir que els vots que no fossin al seu partit eren vots tirats a les escombraries.

Una opció la de PP i, sobretot, Cs, que per al candidat socialista "no té majoria a Catalunya ni possibilitat real d'oferir una alternativa a l'independentisme", de manera que, ha avisat, "si no volem la independència ni un gir a la dreta, fa falta concentrar el màxim vot d'esquerra en la candidatura del PSC".

"Vull guanyar. La victòria és possible", ha asseverat Iceta, que s'ha ofert doncs com l'única "alternativa" factible a Oriol Junqueras (ERC) i Carles Puigdemont (JxCat) i per iniciar la "reconciliació" a Catalunya i amb la resta d'Espanya i la UE.

Per aconseguir aquest triomf, Pedro Sánchez ha demanat concentrar el "vot útil" en Iceta: "L'únic vot d'esquerres és socialista. Reivindico que no hi hagi més conflicte, ni crispació ni sofriment de les famílies catalanes. Catalunya reclama convivència, concòrdia i diàleg, Catalunya necessita la mà esquerra d'Iceta".

El líder del PSOE ha apel·lat a la "majoria cautelosa" que està "reflexionant" sobre a qui votar i ha insistit a demanar "el vot útil per formar un govern útil de concòrdia, convivència i reconciliació entre catalans" que representarà Iceta.

I la mà dura contra l'independentisme l'ha escenificat l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, que ha lamentat que la "visió limitada" de l'expresident Carles Puigdemont hagi donat una mala imatge de Catalunya a nivell internacional, on hi va haver "unanimitat" en el rebuig a la declaració unilateral d'independència (DUI).

"Si un dóna un repàs als grans problemes geopolítics del món, sol trobarà un en el que hi hagi unanimitat: ningú ha considerat ni seriós ni admissible la declaració d'independència dels catalans", ha afirmat, cridant a recuperar el respecte a "la pluralitat i la diversitat" perquè, com estableix la democràcia, "governin les lleis i no els homes al seu caprici i el seu arbitri".

"Afortunadament, la democràcia, que és un sistema savi, ja va posar en clar que cap home ha d'estar per damunt de la llei. Tant és que vagi a la recerca d'una república, que estigui a Brussel·les o que sigui on sigui. Primer les lleis i després la voluntat dels governants", ha resolt Zapatero.

També contundent ha estat Josep Borrell, en acusar l'independentisme d'haver elevat el debat sobre el conflicte català fins a un àmbit "religiós".

"No podem acceptar quan algú diu que si el meu partit perd les eleccions, com fa el capellà Junqueras, no serà un problema del meu partit, sinó que serà un problema de Catalunya i haurà perdut la seva dignitat. Això és una actitud predemocràtica. Tampoc que es digui que s'ha d'escollir entre el bé i el mal, perquè això és medieval i d'abans de la revolució francesa", ha sentenciat.