El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va erigir ahir Miquel Iceta com el candidat de la «reconciliació» que permeti a Catalunya passar de «cinc anys perduts a quatre de convivència i justícia social», mentre que el líder del PSC va fer una crida a «concentrar» el vot progressista cap al seu partit. Tots dos van ser ahir a Girona per participar en un míting en una sala del Palau de Congressos plena amb més de 400 persones, entre les quals la secretària general del Partit Socialista Basc, Idoia Mendia. «Fa dos anys la sala estava a la meitat», va dir content el candidat. Tots dos van fer una intervenció repartint crítiques cap als partits sobiranistes i cap al PP, Ciutadans i Catalunya en Comú. I tots dos també van remarcar que el PSC és la garantia de la «concòrdia i la convivència», unes expressions que van repetir en diverses ocasions. També van indicar que toca reformar la Constitució i aconseguir una Espanya federal.

El líder del PSOE va arribar enmig d'un llarg aplaudiment, salutacions i alguna selfie. Sánchez va assegurar que els socialistes no aspiren a res més que a guanyar les eleccions i va parlar que la candidatura del PSC és la de la «reconciliació». El dirigent espanyol va recordar que «tots els partits ataquen Miquel Iceta, fins i tot per ballar» i va afegir que ho fan perquè saben que, si guanya, «governarà a ritme de justícia social». Sense parlar expressament de la fallida proposta d'indult pels presos independentistes feta per Iceta, sí que va agrair-li que sempre busqui solucions en favor de la convivència. Sánchez també va destacar que el candidat, a diferència dels independentistes, parla dels problemes de la ciutadania, com les beques menjador, l'atur, la cohesió social o la violència de gènere. «Els independentistes volien trencar amb Espanya i han trencat Catalunya», va lamentar. Sobre Rajoy va exposar que «no diu res perquè mai té res a dir» i va recordar que Ciutadans són la «mitja taronja» dels populars.

Pèssims governants

Finalment, va posar sobre la taula que «el problema d'Espanya i de Catalunya és el mateix»: «Estan governades per pèssims dirigents» que «confronten territoris», va indicar. Per això, va demanar als assistents que votin Iceta, un «bon home, intel·ligent i intuïtiu», va concloure.

La traca final de l'acte va anar a càrrec de Miquel Iceta, que va iniciar el seu discurs agraint la presència de dirigients d'Units per Avançar com Oriol Molins i Montse Surroca. També hi havia Jordi Fàbrega.

«Si no volem independència però tampoc un gir a la dreta, convé invitar tots els progressistes i la gent d'esquerres a concentrar el seu vot a la candidatura del PSC», va dir Iceta, que va afirmar que és l'alternativa a Oriol Junqueras i Carles Puigdemont. Va lamentar que Catalunya s'hagi dividit i empobrit i va recordar que «abans Catalunya era respectada». Però va mostrar-se convençut de canviar la dinàmica «destructiva de Catalunya» i fer que torni a ser «admirada». I va recordar el promès viatge a Ítaca: «Si us ho tornen a plantejar, digueu que a Menorca estareu més segurs», va ironitzar. També va recalcar que Catalunya necessita un «bany de seny» i va expressar que vol ser «el president de tots els catalans i no només de mig país». De la mateixa manera, va apuntar que l'independentisme ha costat «moltíssim» als catalans i que ara toca que es quedi «al racó de pensar».

Res de referèndums

Iceta va explicar què farà «quan sigui president». Va dir que trucarà al president de la comissió europea, Jean Claude Juncker, per dir-li que son «europeistes irreductibles» i que no tenen cap problema amb Europa més enllà d'algunes reivindicacions legítimes. També trucarà a Rajoy per parlar de les propostes que en el seu dia li va fer Puigdemont i començar-ne a parlar. Totes menys la del referèndum. «Ja la pot esborrar», va dir. Sobre el finançament va indicar que cal millorar-lo «no per tenir més sinó per fer més».