La número dos de la candidatura d'ERC, Marta Rovira, va dedicar part del discurs de tancament de l'acte central de la campanya dels republicans a comparar la corrupció d'altres formacions amb «l'historial net» del seu partit. Sense esmentar cap sigles en concret, Rovira, però, va voler marcar la diferència per atraure els que puguin dubtar entre la seva i altres candidatures de cara al 21-D. «Tenim un partit que a dia d'avui és un orgull, lliure de qualsevol pressió i d'interessos, sense cap cas de corrupció, lliure dels interessos dels bancs. A nosaltres ningú ens pot dir què mereix aquest país; ningú ens pot pressionar. Som un partit lliure i decidim amb els ciutadans què és millor per aquest país», va sentenciar.

En el seu discurs, però, Rovira també va carregar directament contra PSC, PPC i Cs. Aprofitant les paraules que el socialista Josep Borrell va dir divendres, parlant de la necessitat de «desinfectar» Catalunya, la republicana va rebutjar aquest tipus d'afirmacions.

«Les bestieses es diuen del nostre país per aconseguir vots cap a la Moncloa. I això és indigne i injust. Que no ens facin servir, que no tensionin el país, que no adulterin la convivència per anar a la Moncloa», va sentenciar, tot recomanant a Borrell que aprofiti la seva bona relació amb el PP i Cs per «fer tota la feina que tenen per fer a l'Estat per netejar les seves institucions de corrupció i retornar-les als ciutadans».

A més, dirigint-se directament a Borrell, la republicana va comparar la seva posició política amb la d'ERC. «Nosaltres no uniformem ningú, estimem la llibertat d'opinió, d'expressió, d'idees, que cadascú pensi el que vulgui. I nosaltres el que volem es sumar per construir un país de progrés i justícia. Nosaltres estimem la diversitat», va dir.

A l'acte també va intervenir la presidenta del Parlament i número quatre de la candidatura d'ERC, Carme Forcadell, que citant Francesc Macià va dir que «les repressions que han assolat Catalunya són el millor estímul per a la llibertat». «Per això, la repressió que patim no frenarà la república i les ànsies de llibertat. Amb el cap i el cor, us dic que Catalunya se'n sortirà, com sempre a la història. Però si guanya ERC el dia 21 ens aixecarem més aviat i millor», va afegir.

I és que Forcadell vol que els republicans guanyin per evitar que «governin els que ens imposen el 155, divideixen Catalunya, volen destruir l'escola catalana, volen esborrar els mitjans públics, humilien les institucions i utilitzen Catalunya per guanyar vots a Espanya».

Per la seva banda, el conseller destituït i número tres de la llista, Raül Romeva, va demanar que el republicanisme que representa ERC guanyi les eleccions perquè «els últims 40 i 80 anys no s'ha fet el que calia fer» a l'Estat. «Nosaltres fem net de corrupció, d'injustícies socials, a favor de la no discriminació, de l'oblit davant la memòria que ens han volgut amagar», va concloure.

El també conseller destituït i número cinc de la candidatura, Carles Mundó, va demanar «revelar-se el 21-D contra els que no juguen net». «No podem acceptar que a uns els estenguin la catifa vermella i a altres ens posin a la presó. I per això és imprescindible que votem massivament. Cap persona que estimi aquest país pot viure amb felicitat si el 21-D la força més votada és Cs», va senteciar.