El candidat del PSC, Miquel Iceta, «revisarà» l'acció exterior de la Generalitat després del «tiberi» del Govern de Carles Puigdemont, si bé va destacar que potenciarà la presència de Catalunya a l'estranger, tant econòmicament com políticament, però en «cooperació» amb el Govern d'Espanya.

Iceta, amb l'expresident del Parlament Europeu Josep Borrell i l'eurodiputat socialista Javi López, va participar ahir en un acte electoral sobre polítiques europees, a la seu del PSC de Barcelona. En la seva intervenció, Iceta va prometre «desplegar de veritat» la Llei d'Acció Exterior i Relacions amb la UE, per «projectar» i potenciar la imatge exterior de Catalunya.

El candidat del PSC es va mostrar «ferm partidari de la presència de Catalunya a l'exterior», especialment pel que fa al «retorn econòmic», per «promoure la presència de les empreses catalanes a l'estranger i de la inversió estrangera a Catalunya». Però també va assegurar que impulsarà la presència política de la Generalitat a la UE i les institucions europees, a més de recuperar el pes regional de Catalunya a Europa. «Prefereixo potenciar més l'euroregió Pirineus-Mediterrània que tenir una delegació al Vaticà», va posar com a exemple.

Iceta va advocar en qualsevol cas per «revisar tot el tiberi que s'ha muntat, perquè no totes les presències tenen sentit», en al·lusió a la política exterior de l'anterior Govern de Puigdemont i les anomenades «ambaixades» catalanes a l'estranger.

De la mateixa manera, el candidat va subratllar que, si és president, «no renunciarà que l'Estat, que té una presència potent a l'exterior, no treballi també per als interessos de Catalunya». «Potser nosaltres no podrem arribar a tot arreu, però l'Estat sí. I volem cooperar amb Espanya, no entenem la presència exterior com a competència, sinó com a eficàcia. No tindrem cap problema per anar al Govern d'Espanya i demanar ajuda si tenim un problema. No anirem a barallar-nos, sinó a cooperar», va subratllar.

També va constatar el seu compromís de «comptar amb el millor de la nostra experiència europea i internacional, amb independència de colors polítics». Com a exemple de noms amb els quals comptarà per als seus consells va posar el mateix Josep Borrell, però també els exeurodiputats de CDC Ignasi Guardans i Carles Gasòliba, l'exsecretari general de l'OTAN i exalt Representant per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC) Javier Solana, la secretària general adjunta per a la Comunicació de l'ONU, Cristina Gallach, o fins i tot l'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida, qui va ser president de la Comissió d'Exteriors del Congrés dels Diputats.

El líder del PSC va recordar les seves recents reunions amb alts dirigents europeus, en contraposició amb l'aïllament de Puigdemont. «Si al president de la Generalitat no el reben els responsables europeus, que surt perjudicada és Catalunya, no ell», va dir. En aquest sentit, va acusar Puigdemont d'anar «en contra del rellotge de la història i els valors europeus», en «anar a Europa a demanar el contrari del que és», ja que els tractats europeus «comencen parlant del respecte a la llei i anar eliminant fronteres i barreres».

En el mateix acte, el candidat del PSC va llançar una caixa en pastilles sota el nom d'Icetaton Complex -que al seu interior conté dues pastilles de caramel, simulant un medicament-, la recepta per «ajudar a recuperar l'economia i l'estat d'ànim dels catalans», va explicar el dirigent, en un gest de complicitat en to d'humor abans de les eleccions del 21-D.