La principal candidata d'ERC, Marta Rovira, va denunciar ahir davant la presó d'Estremera que el líder del seu partit, Oriol Junqueras, segueix empresonat sense judici, i va demanar «més democràcia» per resoldre els conflictes mitjançant el diàleg. Els republicans van tancar la seva campanya electoral a escassos metres de la presó madrilenya amb un acte reivindicatiu que va intentar boicotejar un grup de l'organització ultradretana Hogar Social, amb crits de «Catalunya és Espanya», «Puigdemont a la presó» o «On és l'osset?».

Rovira va lamentar que Junqueras, empresonat des del 2 de novembre acusat de rebel·lió, sedició i malversació, no hagi pogut fer campanya i defensar el programa electoral «en igualtat de condicions» que la resta de candidats. «Volem dir ben fort i clar que està empresonat per les seves idees polítiques, les quals no només no són respectades sinó que són perseguides, i també és a la presó perquè saben que és el millor candidat per a liderar la Catalunya del futur», va afirmar Rovira.

Junqueras i ERC, va dir, «defensem una Catalunya on són possibles totes les idees polítiques en democràcia, ja que és el pluralisme el que ha de permetre que s'expressin totes les idees amb normalitat i a les urnes».

Rovira, que estava acompanyada dels principals candidats d'ERC a les quatre circumscripcions catalanes, va subratllar que «alguns han intentat impedir que féssim una campanya normal, però no ho han aconseguit, i si hi ha una cosa que evidenciem en els nostres actes és que volem construir una Catalunya plural des de la diversitat».

«No volem uniformar ningú, -va afegir- no ens agrada que hi hagi persones com l'exministre del PSOE Josep Borrell que vulguin fer-ho, que vulguin desinfectar Catalunya de determinades idees, i tampoc ens agrada que es dictin sentències judicials en funció del que un pensa i defensa».

Via democràtica i negociació

«El nostre objectiu és construir una Catalunya en la qual tingui cabuda tothom, al marge de les seves idees, i defensem la via democràtica i la negociació, cosa que a nosaltres ens sembla que l'Estat espanyol hauria de tenir en compte», va afegir.

Després d'assegurar que «amb més democràcia guanyem tots», Rovira va assegurar que «Junqueras és un home bo, un home honest que ha defensat el que creu que és millor per a tots els ciutadans de Catalunya». La secretària general d'ERC també va indicar: «És amb democràcia i diàleg que es dirimeixen els conflictes i les discrepàncies polítiques, i això és el que hem vingut a explicar aquí a Estremera».

El també candidat i exconseller d'Afers Estrangers, Raül Romeva, va indicar, minuts abans que Rovira entrés al centre penitenciari per visitar Junqueras, que la permanència de Junqueras a la presó transmet un missatge de «repressió» per part de l'Estat.

Posteriorment van arribar a la presó set eurodiputats de la Plataforma de diàleg UE-Catalunya, tres d'ells catalans, amb la intenció de visitar els presos, encara que Institucions Penitenciàries els havia denegat el permís per fer-ho, segons va explicar l'eurodiputat Josep Maria Terricabras.

Terricabras va lamentar que el director de la presó d'Estremera no tingués el «detall» ni l'«educació» ni tan sols de rebre'ls, encara que no els haguessin deixat entrevistar-se amb Junqueras i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn.

Segons Terricabras, això no passa a cap país europeu, on qualsevol eurodiputat té totes les facilitats per acudir als «organismes públics», incloses les presons.