Mitja dotzena de destacats economistes del Col·legi d'Economistes de Catalunya i el seu degà sostenen en un escrit que van fer públic ahir que l'estructura econòmica de Catalunya és «robusta» i que les seves fortaleses li han de permetre superar «qualsevol conjuntura puntualment adversa». El signen els col·legiats de mèrit Salvador Alemany Mas, Carles A. Gasòliba, Joan Hortalà, Guillem López Casasnovas, Andreu Mas-Colell i Antoni Serra Ramoneda, i el degà del Col·legi, Joan B. Casas.

Amb el títol «Catalunya, una economia sòlida», indiquen que és «notori» que els recents esdeveniments polítics «han pogut erosionar les perspectives de la nostra economia en la incipient sortida de la crisi», però la comunitat manté una «estructura robusta» amb indicadors positius en àmbits com les inversions, la producció o les exportacions. En aquest punt, defensen que «el resultat d'aquesta evolució no desapareix fàcilment i ens ha de permetre superar qualsevol conjuntura que sigui puntualment adversa». «L'anàlisi circumstancial d'un moment determinat s'ha de contextualitzar tenint presents les bases estructurals que han caracteritzat el dinamisme socioeconòmic de Catalunya al llarg del temps», sostenen els signants.

Recorden que «totes les societats travessen al llarg de la seva història moments d'incertesa» i que «el que les diferencia és la capacitat d'afrontar-los i els actius acumulats que permeten una estructura econòmica sòlida apta per assumir shocks puntuals».

Com a fortaleses de l'economia catalana, els destacats economistes enumeren en el text el seu fort component industrial i exportador, les seves infraestructures i les seves pimes i la confiança que genera en els inversors internacionals. El text fa referència al creixement mantingut del PIB els últims anys i la previsió d'un 3,2% per al 2017, el dinamisme del consum privat, la fortalesa del turisme o la recuperació de l'ocupació.