Catalunya viu avui unes eleccions crucials : Més de 5,5 milions de catalans decideixen avui la configuració d'un nou Parlament després de l'aplicació del 155 de la Constitució i del cessament del govern català per part de l'executiu central. Totes les enquestes assenyalen un escenari postelectoral complicat, en el que la governabilitat serà difícil. A Diaridegirona.cat estem fent una cobertura informativa especial que s'intensificarà a partir de les vuit del vepre, quan tanquin els col·legis electorals. Segueix aquí el minut a minut de la jornada l´escrutini i els resultats de les eleccions.

Rivera veu la victòria de Cs com un triomf per a "milions d'espanyols"

El líder de Ciutadans (Cs), Albert Rivera, ha assegurat avui que la primera posició de la candidata taronja, Inés Arrimadas, en els comicis catalans és un triomf per al conjunt d'Espanya: "Sé que milions d'espanyols senten aquesta victòria com a pròpia".

"La victòria d'avui no és de Cs. És de Catalunya, d'Espanya i d'Europa", ha assegurat en la seva compareixença juntament amb la guanyadora de la nit a l'escenari exterior que el partit ha muntat al costat de la plaça Espanya de Barcelona, prop de l'Hotel Catalonia Plaza, on tots dos han seguit la nit electoral, en la qual els partits independentistes han revalidat la majoria absoluta al Parlament.

Domènech afirma que el 21-D "col·loca" CatECP a l'oposició

El candidat de CatECP a les eleccions del 21-D, Xavier Domènech, ha assegurat que el resultat d'aquest dijous no és el que els comuns volien ni esperaven. Amb 8 escons al Parlament a partir d'ara, amb 97,86% escrutat, els comuns perden tres diputats i es "col·loquen" a l'oposició, ha assegurat Domènech en comparèixer al costat de membres de la candidatura i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "Unes eleccions que el seu origen era il·legítim però el seu resultat és absolutament sagrat. Cal acatar, ens ha col·locat a l'oposició", ha seguit en una intervenció sense preguntes. En reiterar la necessitat d'obrir "una nova etapa" política a Catalunya lluny dels blocs, Domènech ha demanat una reflexió a les forces progressistes -els comuns havien defensat durant la campanya un govern d'esquerres- davant d'una dreta que "sigui del color que sigui suma majories". També ha convidat a la reflexió a les forces que han donat suport a l'aplicació de l'article 155. "A Catalunya no es poden fer polítiques basades en el codi penal i la repressió", ha advertit Domènech també al govern espanyol.

Puigdemont: "l'Estat espanyol ha estat derrotat"

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont ha dit avui que "l'Estat espanyol ha estat derrotat" i que la situació exigeix "una rectificació, una reparació i una restitució del Govern espanyol" al qual ha cridat a "prendre nota".

Puigdemont ha fet la seva primera valoració dels resultats sobre un fons en el qual es llegia "Generalitat de Catalunya. Govern legítim" al costat dels exconsellers que l'acompanyen a Bèlgica, tant Clara Ponsatí i Lluís Puig, de "Junts per Catalunya", com Meritxell Serret i Toni Comín, d'ERC.

Els cinc polítics independentistes han seguit el recompte des de dues sales diferents, una per a cada candidatura, en un centre de convencions de Brussel·les fins al qual a més de periodistes s'han acostat simpatitzants i alguns membres de la formació secessionista flamenca N-VA.

Arrimadas: Hem votat unió i convivència, malgrat la majoria secessionista

La candidata de Ciutadans al 21D, Inés Arrimadas, ha afirmat que els catalans han votat avui a les eleccions catalanes per la "unió", la "convivència" i la "solidaritat", si bé les tres candidatures independentistes han revalidat la seva majoria absoluta.

Arrimadas celebra la victòria.

Al costat del president del partit, Albert Rivera, i amb el suport de centenars de militants i simpatitzants a l'Avinguda María Cristina de Barcelona, on la formació taronja ha celebrat la seva victòria a les catalanes, Arrimadas ha ressaltat que avui "ha quedat més clar que la majoria social dels catalans està a favor de la unió", de manera que els independentistes "mai més podran parlar en nom de Catalunya".

Rovira diu els catalans han votat "república" encara que ERC no hagi guanyat

La principal candidata d'ERC a les eleccions del 21D, Marta Rovira, ha afirmat avui que els catalans han votat "república" i "en contra del 155" malgrat que el seu partit, amb 32 diputats (i un 21,42% dels vots) no ha guanyat aquests comicis tal com esperava.

En una compareixença a la seu electoral d'ERC, situada a l'Estació del Nord de Barcelona, Marta Rovira ha reconegut la victòria "en escons i vots" de Ciutadans (Cs) i també que el seu partit no ha aconseguit ser la primera força independentista, ja que JxCat l'ha superat amb dos diputats més encara que amb percentatges molt similars.

0:00 - Amb el 98% escrutat Cs suma 37 escons i amplia el seu avantatge a costa del PPC

Ciutadans s'ha consolidat com a guanyador de les eleccions catalanes en sumar un escó més, 37, a costa del PPC (3), mentre que JxCat, la formació liderada per l'expresident català Carles Puigdemont, es manté amb 34 representants, un cop assolit el 98,58% de l'escrutini.

ERC, per la seva banda, queda en tercer lloc, amb 32 diputats, mentre que el PSC aconsegueix 17, CatComú-Podem, 8, la CUP un total de 4 escons, i PP queden en l'última posició, en perdre un escó més i quedar-se amb tres.

23:44 h - Iceta demana descartar via unilateral i admet no haver aconseguit el seu objectiu

El candidat del PSC a la Generalitat, Miquel Iceta, ha instat a les forces independentistes a "descartar de manera rotunda la via unilateral i il·legal" després d'unes eleccions en què ha admès no haver aconseguit l'objectiu que els socialistes perseguien, tot i haver millorat resultats. Iceta, que ha felicitat a Inés Arrimadas (Cs) per "la seva victòria en escons i vots", ha comparegut davant els militants a la seu central del PSC a Barcelona, després que el seu partit hagi sumat 17 escons, un més que en les anteriors eleccions, fet que ha celebrat, tot i que "no eren els resultats que volíem".

23: 30 Riera celebra "majoria republicana" malgrat perdre més de la meitat d'escons

El cap de llista de les CUP, Carles Riera, ha celebrat avui la "majoria republicana" obtinguda en escons pel bloc independentista -JxCAT, ERC i CUP-, malgrat que la seva formació ha vist reduïts a més de la meitat els seus escons, en passar dels deu de l'anterior legislatura a quatre. En declaracions a la Nau Bostik, a Barcelona, des de la qual els anticapitalistes han seguit l'escrutini electoral, Riera ha afirmat que les CUP han aconseguit dos dels seus quatre objectius electorals: obtenir una "majoria republicana" i que aquesta sigui majoritàriament d'esquerres, és a dir, que ERC i la CUP sumin més escons que JxCAT.

23:34 h Albiol veu amb preocupació el futur de Catalunya

El cap de llista del PPC en el 21D, Xavier García Albiol, ha expressat avui la seva preocupació pel futur econòmic i social de Catalunya, després que el seu partit hagi tret el pitjor resultat de la seva història, en obtenir quatre diputats, set menys que el 2015 i els mateixos que la CUP. Els pitjors resultats que les enquestes auguraven per al PPC s'han complert i els populars s'han convertit en una força secundària al Parlament, on deixen de tenir grup propi, després d'haver aconseguit una mica més de 176.600 vots, gairebé la meitat que a les eleccions de fa dos anys, en una jornada marcada per una participació rècord, de gairebé el 82% del cens.

23:10 - L'ANC celebra que "l'independentisme ha guanyat les eleccions" i s'ha "ratificat la república" votada l'1-O

El vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha celebrat que "l'independentisme ha guanyat les eleccions amb més participació de la història" i ha considerat que "la ciutadania de Catalunya ha revocat el 155, la suspensió de l'autonomia, i ha ratificat la república que vam votar en el referèndum de l'1 d'octubre". En una compareixença a les Drassanes Reials de Barcelona, on ANC està celebrat la nit electoral, el vicepresident de l'entitat sobiranista ha exigit "la restitució del govern legítim de manera immediata, la llibertat dels presos i ostatges polítics", la tornada de "l'exili" del president i els consellers i la retirada de "qualsevol acció judicial contra la mesa del Parlament".

23:00 - Ciutadans s'erigeix com la força més votada

Ciutadans és la força més votada en les eleccions d'aquest 21 de desembre, amb el 25,51% dels sufragis i 36 escons, dos per sobre dels 33 (21,65%) que obté Junts per Catalunya, amb el 80,3% dels vots escrutats. El bloc independentista, però, sumaria 69 escons i conserva la majoria absoluta. ERC segueix en tercer lloc, a menys de 10.000 vots de diferència amb la llista liderada per Carles Puigdemont, però amb un escó menys (32) i el 21,41%; seguit del PSC, que aconsegueix 18 escons i el 13,92% dels vots; Catalunya en Comú, amb 8 i el 7,33% dels vots; la CUP, amb 4 i 4,37% dels vots i el PP, també amb 4 i el 4,20%. D'aquesta manera, el bloc independentista sumaria el 47,43% dels vots. La participació queda fixada en el 81,9%.

22:49h - Cs segueix en cap, tres escons per damunt de JxCat

Cs segueix en cap a les eleccions al Parlament, amb 36 escons, tres per damunt de JxCat, que compta amb 33, un cop escrutat el 80,30 % dels vots.En tercera posició se situa ERC, amb 32 diputats, i la segueixen el PSC amb 18, CatComú amb 8 i, en últim lloc, CUP i PPC empatats a quatre escons.

22:41 h - Ciutadans es consolida com a primera força i obté 35 escons

Ciutadans es consolida en primer lloc, en obtenir 35 escons i ser la força més votada a les eleccions d'avui amb el 25,43% dels sufragis, per davant de JxCat, que aconsegueix 34 diputats i el 21,79% dels vots, amb el 70,99% escrutat. En tercera posició se situa ERC, amb 32 escons, el PSC és quart amb 18 representants, CatComú-Podem n'aconsegueix vuit i en últim lloc segueixen empatats la CUP i el PP, amb quatre escons cadascun.

22:34 h Amb el 55,5% d'escrutini, Cs veu ''molt a prop'' la victòria.

Fonts del partit s'han mostrat optimistes amb ''les primeres eleccions al Parlament de Catalunya en què Cs pot guanyar''. Així mateix, s'han mostrat sorpresos amb els resultats que estan obtenint el PSC i el PP. La cúpula del partit està seguint l'escrutini en una sala de l'hotel de plaça Espanya i els seus líders, la candidata, Inés Arrimadas, i el president, Albert Rivera, no sortiran a valorar els resultats fins que hi hagi un resultat definitiu. Ho faran en un escenari que han instal·lat a l'inici de l'avinguda Maria Cristina on el partit espera congregar els simpatitzants per celebrar els resultats.

22:06h - JxCat se situa primera amb 35 escons i supera Ciutadans

Junts per Catalunya, la candidatura liderada per l'expresident català Carles Puigdemont, se situa com a primera força política i obtindria 35 escons, amb el 37,47% dels vots escrutats, mentre que Ciutadans, malgrat ser la força més votada, es queda en segon lloc amb 34 diputats.

ERC, de la seva banda, es manté en tercer lloc, amb 32 escons, seguida del PSC, amb 18 representants, mentre CatComú-Podem n'aconsegueix vuit, la CUP cinc i el PP queda en últim lloc, amb tres diputats.

21:57h - Cs segueix primera, empatada a 34 escons amb JxCat

Cs s'imposa a les eleccions catalanes, amb el 24 % escrutat, en el qual la llista d'Inés Arrimadas és la que recull més vots i empata a 34 diputats amb JxCat, liderada per l'expresident català Carles Puigdemont.

ERC, de la seva banda, es manté en tercer lloc, amb 32 escons, seguida del PSC, amb 18, mentre CatComú-Podem n'aconsegueix vuit, la CUP cinc i el PP queda en últim lloc, amb quatre diputats.

21:50 h Amb el 11% escrutat Ciutadans i Junts per Catalunya empaten amb 35 escons

Ciutadans és el partit amb més vots, amb l'11,74% del sufragis escrutats, i empata a 35 escons amb Junts per Catalunya, la formació liderada per l'expresident català Carles Puigdemont, seguits per ERC , que aconsegueix 31 diputats.

Per la seva banda, el PSC se situa com a quarta força al Parlament, amb 18 diputats, seguit de Catalunya En Comú-Podem, que obté 8 escons, mentre la CUP es fa amb 5 i el PPC amb 3.

21:40 - Puigdemont segueix l'escrutini des de Brussel·les

21.30 h L'escrutini als principals municipis gironins

Girona

Figueres

Blanes

Lloret de Mar

Olot

Salt

Palafrugell

Sant Feliu de Guíxols

Roses

21.00 h ERC celebra l´alta participació i creu que "legitima el resultat" del 21-des-17

El portaveu d´Esquerra Republicana i membre de la candidatura del partit per Girona, Sergi Sabrià, ha comparegut prop de les 20:45 hores per valorar les dades de participació d´aquestes eleccions al Parlament. El republicà ha recordat que per a ERC, el 21-D són "unes eleccions il·legítimes i convocades de manera il·legal" on, a més, consideren que Esquerra ha concorregut "en les pitjors condicions, absolutament de manera desigual" per tenir a presó el seu cap de llista, Oriol Junqueras. Tot i això, Sabrià s´ha congratulat que "els catalans hagin demostrat que s´estimen les urnes i hagin acudit de manera massiva" a votar. A més, ha "celebrat" que la jornada electoral "hagi acabat sense violència, pacíficament, i que aquest cop no hagin enviat les porres", recordant així els fets de l´1-O. Per a Sabrià, l´alta participació demostra que "el país està altament politizat" i això ho considera positiu perquè una gran xifra de votants "legitima el resultat de les eleccions".

Arrimadas arriba a la seu electoral de Ciutadans

20:00 h - Els darrers sondeigs donen la victòria a ERC però l'independentisme frega la majoria absoluta

Les darreres enquestes telefòniques (no realitzades a peu d'urna) realitzades per les empreses GAD3 i Celeste-tel situen Ciutadans com la formació més votada, seguida de molt a prop per ERC. Mentre que la primera veu possible una majoria absoluta de l'independentisme, la segona, en la seva versió més favorable a la suma d'ERC, JxCat i CUP, els deixa a un escó de la majoria.

Rajoy agraeix a interventors i apoderats del PP haver col·laborat per fer que les eleccions es celebrin "amb normalitat"

El president del govern espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, ha fet una piulada agraint als interventors i els apoderats del seu partit el "compromís" per haver col·laborat per fer que les eleccions a Catalunya s'hagin celebrat "amb normalitat". El president del govern espanyol segueix la nit electoral des de la seu del PP al carrer Gènova, on ha arribat a dos quarts de nou de la nit. Ho fa acompanyat per la plana major dels populars, entre ells la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i també s'hi ha desplaçat la presidenta del Congrés, Ana Pastor. Està previst que la valoració dels resultats la faci el vicesecretari de Comunicació, Pablo Casado. El PP celebrà divendres al migdia comitè executiu nacional per fer una valoració més en profunditat del 21-D. El candidat del PPC, Xavier Garcia Albiol, es traslladarà a Madrid per participar de la reunió, que presidirà Rajoy. Abans, a dos quarts de deu del matí, el president del govern presideix el Consell de Ministres com cada divendres.

20:57 h Els comuns veuen l'alta participació com "un mandat" i "un missatge clar"

La número 2 de la llista de Catalunya en Comú-Podem (CatECP), Elisenda Alamany, ha dit en la primera compareixença dels comuns aquesta nit que si es confirma el rècord de participació serà "un mandat de la ciutadania" i "un missatge molt clar". En una valoració breu a falta de les primeres dades oficials fiables, Alamany ha subratllat la "participació històrica", que valoren "molt positivament", més després "dels mesos tan durs i delicats que hem viscut últimament". La número 2 de la llista dels comuns ha indicat que "si aquest rècord es confirma" serà "un mandat de la ciutadania" i "un missatge molt clar", i "per tant, els partits polítics haurem de prendre'n nota". Segons Alamany, aquests comicis són "unes eleccions excepcionals i la ciutadania ha respost de manera excepcional".

20:53 h Cs creu que ser la primera força en vots seria un resultat ''espectacular'' però es mostren prudents

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha destacat ''la normalitat democràtica'' amb què s'ha desenvolupat la jornada electoral d'aquest 21-D i s'ha mostrat prudent a l'hora de valorar el sondeig del Grup Godó, tot i que creu que seria ''espectacular'' que Cs se situï com a primera força política. Villegas creu que durant la campanya s'ha respirat ''ganes de canvi als carrers'' que ara espera que es tradueixi en resultats electorals. El secretari general de Cs ha recordat que la campanya del partit s'ha centrat en mobilitzar l'electorat al màxim i es felicita de la participació ''històrica'' que s'ha registrat en aquesta ocasió. També confia que els independentistes tinguin menys suport que el 2015. Villegas ha fet aquestes declaracions quan passaven vint minuts de les 8 del vespre. Ha recalcat que en unes eleccions que es plantejaven 'complicades'' i molt ''polaritzades'', la normalitat amb què s'han donat demostra que s'ha estat ''a l'alçada de les circumstàncies''. Per Villegas és important que s'hagi superat la participació dels darrers comicis i ha assegurat que calia esperar els resultats definitius per poder fer una valoració general, però confia que ''els acompanyin''.

20:40 h - ERC s'imposa a Sant Jaume de Frontanyà, el municipi català més petit

Esquerra Republicana (ERC) s'ha imposat avui a Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), el municipi més petit de Catalunya, en obtenir 10 vots dels 23 emesos, fet que suposa el 43,48 % del total. El segon partit més votat ha estat Junts per Catalunya amb 8 vots (34,78 %) mentre que el PSC ha obtingut 3 vots (13,04 %), la CUP un (4,35 %) i Ciutadans, un altre (4,35 %). Dels 26 veïns amb dret a vot d'aquest petit poble de la comarca barcelonina del Berguedà de 27 habitants, tres s'han abstingut. En les anteriors eleccions autonòmiques, les de setembre del 2015, Junts pel Sí va obtenir 14 vots i va ser l'opció amb més suport (60,87 %).

Comín es mostra confiat que "el món veurà quina és la voluntat de la majoria de la societat catalana"

El conseller de Salut cessat per l'aplicació de l'article 155, Antoni Comín (a la llista d'ERC) s'ha mostrat aquest dijous "confiat" que després dels resultats d'aquesta jornada electoral "el món veurà quina és la voluntat de la majoria de la societat catalana" i constatarà "una vegada més que volen la majoria de la societat del nostre país" . Comín ha fet aquestes declaracions en una trobada amb els mitjans a la seva arribada a la sala de premsa des d'on Puigdemont i els consellers del govern cessat que estan a Brussel?les seguiran la nit electoral. El candidat també ha explicat que hi ha una persona que ha exercit el seu vot per ell a Catalunya, que se li va oferir i que ha pogut veure el moment en directe en videotrucada.

Domènech arriba al campus de la UPF per seguir la nit electoral

El cap de files de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ja ha arribat a la seu electoral que ha escollit la seva candidatura per seguir els resultats d'aquest 21-D. Domènech hi ha arribat poc abans de dos quarts de 9 del vespre i es reuneix amb el seu equip a l'edifici Roger de Llúria del Campus Universitari de la UPF de Ciutadella. L'acompanya la seva número 2, Elisenda Alamany, que també és una de les directores de la campanya. Al campus de la UPF també hi ha altres membres destacats de CatECP. És el cas dels primers candidats per Barcelona, com Jéssica Albiach, Marta Ribas i Joan Josep Nuet, entre d'altres.

19:40 h - Albiol augura un llarg recompte i assegura que "pot ocórrer de tot"

El candidat del PP a la presidència de la Generalitat, Xavier García Albiol, ha assegurat avui que si, tal com es preveu, la participació en aquestes eleccions supera el 80 %, el recompte "serà molt llarg" i "pot ocórrer absolutament de tot". Passades les set del vespre, Albiol ha arribat a l'hotel del port de Barcelona des del qual el PPC seguirà la nit electoral, després d'una jornada que previsiblement estarà marcada per l'elevada participació i que el candidat ha definit com a "excepcional i insòlita".

19:20 h - La Comissió Europea no es pronunciarà sobre els resultats electorals a Catalunya després que es facin públics

La Comissió Europea (CE) no oferirà cap tipus de reacció aquest dijous davant dels resultats a les eleccions al Parlament de Catalunya. Segons ha confirmat el portaveu comunitari Alexander Winterstein no s´espera, per ara, una reacció oficial per part de la Comissió Europea. "La nostra posició en aquest tema és ben coneguda i l´hem repetit sovint i a diferents nivells", ha afegit el portaveu en declaracions a l´ACN. En una línia similar s´ha pronunciat aquesta mateixa setmana un altre portaveu, Margaritis Schinas, que dimarts va descartar "especular" sobre les eleccions del 21-D apuntant que "primer cal tenir un govern". "Les eleccions dijous són unes eleccions per escollir un govern regional i la Comissió Europea treballarà sempre amb tots els governs regionals, és la nostra manera d'operar", va assenyalar llavors Schinas. Els corresponsals a Brussel·les tampoc no podran demanar cap reacció aquest divendres durant la roda de premsa diària que ofereix la institució, ja que no es produirà per l´inici del període festiu de l´executiu comunitari.

19:19 h - Comín anuncia que el seu germà ha votat per ell: "Un vot per la llibertat"

El conseller del Govern destituït per l'article 155 Toni Comín ha anunciat a través de Twitter que ha pogut votar als comicis del 21 de desembre perquè el seu germà ho ha fet per ell. "Avui el meu germà ha votat per mi. Un vot per la llibertat, un vot per la democràcia, un vot per la justícia social, un vot per la fraternitat, un vot per la República #votoRepública", ha escrit l'exconseller de Salut. Comín segueix, així, el camí que ha utilitzat el president Carles Puigdemont per poder votar, és a dir, que una altra persona ho faci per ell. En el cas de Puigdemont, una noia de 18 anys que no tenia pensat anar a votar, li ha cedit el seu vot.

18:35 - La participació electoral es dispara i a les 6 de la tarda se situa en el 68%

La participació en les eleccions del 21-D s'ha disparat aquesta tarda. A les sis de la tarda, ja han votat poc més del 68% dels electors, el que suposa un creixement de cinc punts respecte les dades de les eleccions de 2015 a la mateixa hora. En els comicis del 2015, la participació final va arribar a la xifra rècord del 74,95 per cent del cens electoral. Més informació ...

18:30 - Junqueras afirma que no ha volgut "evitar la presó" perquè és "el millor testimoni" del compromís amb la no-violència

El vicepresident del Govern i líder d'ERC empresonat a Estremera, Oriol Junqueras, assegura que no ha "volgut evitar la presó" perquè aquest és el "millor testimoni" del seu compromís amb l'humanisme i la no violència". En una carta manuscrita publicada al seu compte de Twitter Junqueras afegeix que la presó no els afebleix. "Ans al contrari. Ens fa més forts". Junqueras afirma que ERC "ha estat i és el partit més generós" amb la història de Catalunya, recorda que la seva formació no ha tingut al llarg dels anys "ni un cas de corrupció" i remarca que es posa "a disposició de Catalunya per dirigir un govern fort i eficaç".

18:20 - ERC denuncia a la Comissió Europea les anomalies amb el vot exterior pel 21-D

Els eurodiputats d'ERC Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé s'han adreçat aquest dijous a la Comissió Europea per denunciar les anomalies amb el vot exterior pel 21-D. A través d'una pregunta parlamentària han demanat a la institució si considera que "s'ha vulnerat el dret a vot dels catalans residents a l'estranger". En el text els parlamentaris han explicat que "s'han denunciat casos -a Mèxic, Equador i els Emirats Àrabs, i països europeus com Bèlgica i Luxemburg- on el material electoral s'ha rebut amb retard o fins i tot no s'ha rebut". A més a més, el document també recull que observadors electorals també han denunciat que, en alguns casos, el recompte no s'ha pogut fer efectiu "atès que només s'ha pres nota del vot presencial". En aquest sentit, Terricabras i Solé han preguntat a l'executiu comunitari quines accions durà a terme per investigar les anomalies i si "s'han donat les condicions necessàries per considerar que el procés ha estat transparent pel que fa al vot exterior".

18:10 - Anonymous afirma que està "treballant" en el web d'Indra i que aquest té "problemes"

Anonymous ha afirmat a través del seu compte de Twitter que està "treballant" en el web d'Indra. En aquest sentit, assegura que la pàgina de la companyia encarregada de fer el recompte de vots de les eleccions del 21 de desembre té "problemes". En una altra piulada, els 'hackers' afirmen que han extret "informació crítica" de l'empresa. I en una última mostren una captura de pantalla en què ensenyen una adreça d'accés al web de la companyia. "Això els comportarà problemes", asseguren.

18:01 h- Gerard Piqué emet el seu vot

15.50 h - Les juntes electorals comuniquen que la jornada discorre amb normalitat

Les juntes electorals de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida han comunicat a la Junta Electoral Central (JEC) que la jornada d'eleccions autonòmiques a Catalunya se celebra amb normalitat i sense incidències destacables, llevat d'alguna de caràcter menor, en les primeres hores de votacions.

15.49 h - Els CDR demanen als electors que tinguin cura que als sobres només hi hagi una papereta per evitar vots nuls

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) de Catalunya han demanat als electors que tinguin cura que als sobres només hi hagi una papereta per evitar vots nuls. A través de les xarxes socials, els CDR han alertat que "s'estan denunciant irregularitats en alguns col·legis" com "paperetes pintades o llaços grocs dins dels sobres". "Vigileu bé els sobres, que només hi hagi la vostra papereta i sense pintades ni dibuixos", han advertit. "Els hi convenen vots nuls!", han alertat en al·lusió als unionistes

15.49 h - Tuit de Marta Madrenas

15.33 h - La participació fins a les 13.00 hores a les comarques de Girona ha estat del 35,14%

La participació registrada a les comarques de Girona a les eleccions del 21-D ha estat, fins a la una del migdia, d'un 35,14%, només dues dècimes per sobre de Tarragona i Terres de l'Ebre. És la demarcació amb més participació fins aquella hora, tot i que és la que ha experimentat una davallada més gran, amb gairebé tres punts menys que al 2015. Cap de les comarques ha vist augmentada la presència de votants al matí, tot i que encara queden hores, ja que els col·legis electorals estaran oberts fins a les vuit del vespre. Tendència semblant és la que s'ha vist a Girona ciutat, amb una participació fins a la una del 35,15%, mentre que al 27-S va ser del 38,4%.

15.09 h - El Govern central confia que l'alta participació i la falta d'incidents siguin la tònica de la jornada

El Govern central, presidit per Mariano Rajoy, confia que l'alta participació i l'absència d'incidents ressenyables siguin la tònica de la jornada davant els comicis que se celebren avui a Catalunya. Així ho han assegurat aquest migdia fonts de Moncloa, que han "valorat positivament" el desenvolupament de la jornada electoral a Catalunya.

14.33 h - Una mesa d'Olot i una altra d'Avinyonet de Puigventós tancaran més tard

Una mesa electoral d'Olot tancarà aquest dijous 40 minuts després de l'hora oficial perquè la votació s'ha interromput per una incidència, segons ha informat la Junta Electoral Central. A Avinyonet de Puigventós, una mesa electoral també tancarà més tard pel retard en l'obertura, ja que a primera hora no hi havia brides per precintar les urnes.

14.11 h - Participació a les capitals de les comarques gironines, a les 13.00 hores

  • Girona: 35,15% (-3,25)
  • Santa Coloma de Farners: 31,86% (-2,61)
  • Figueres: 32,16% (-2,78)
  • La Bisbal d'Empordà: 35,19% (-5,6%)
  • Olot: 34,43% (-6,65)
  • Ripoll: 36,42% (-0,92
  • Puigcerdà: 30,19% (+1,32)

13.58 h - L'ANC, els CDR i la CUP posen en marxa una auditoria paral·lela del 21-D

L'ANC i els Comitès en Defensa de la República (CDR), amb el suport de la CUP, han activat aquest dijous una auditoria paral·lela del 21-D i, com ha explicat el vicepresident de l'Assamblea, Agustí Alcoberro, esperen oferir "un resultat molt ajustat i proper a la realitat". De fet, Alcoberro ha dit que cap a dos quarts d'una, segons les seves dades, havien votat un 25% del cens. Julia Urgell, representant del CDR, ha explicat que compten amb 4.000 persones repartides a totes les meses del territori i al campus de l'UPF compten amb 300 persones treballant i rebent les dades.

13.39 h - La participació electoral a les 13.00 hores és del 34,6%

La participació en el 21-D fins a la una del migdia ha estat del 34,6%, mig punt menys que en les eleccions al Parlament del 2015, on a aquella hora es va registrar un 35,1%. Per demarcacions, la de Girona és la que ha registrat més votants que ja han exercit el seu dret amb un 35,14%, un 3 punts menys que en el 27-S (38,42%). De ben a prop la segueix la demarcació de Tarragona i Terres de l'Ebre, amb un 35,12% (quatre dècimes per sota del registrat el 2015), Barcelona (34,58%) i finalment Lleida, amb una participació del 34,4%, quan en els anteriors comicis va ser del 33,8%.

13.26 h - Rovira: «Esperem que avui la democràcia pugui tornar a guanyar»

Des de Vic, la número dos per Barcelona de la candidatura d' ERC, Marta Rovira, ha dit que confia que aquest 21-D " pugui tornar a guanyar la democràcia, igual com va guanyar l'1-O, amb una participació molt elevada". Rovira, que ha votat a l'Associació-Casal Mossèn Guiteras del barri de La Calla, ha volgut tenir present la gent que aquest dijous "no ha pogut exercir els seus drets democràtics". "Ho fem amb esperança, il·lusió i, avui més que mai, ho fem per l' Oriol Junqueras que és qui s'ha vist més privat d'aquests drets democràtics". Rovira ha anat a votar acompanyada pel seu marit i la seva filla i ha rebut forts aplaudiments quan ha arribat al col·legi electoral.

13.09 h - Arrimadas insta a "inundar les urnes"

La candidata de Cs a les eleccions catalanes, Inés Arrimadas, ha instat la ciutadania a "inundar les urnes" en els comicis d'aquest dijous, que considera vitals per poder recuperar la convivència a Catalunya. En declaracions als periodistes després d'exercir el seu dret a vot a l'Escola Ausiàs March de Barcelona, ha expressat la seva convicció que obtindrà un bon resultat: "Hem treballat de valent al Parlament i estem convençuts que això donarà fruits".

12.55 h - Domènech fa una crida al vot massiu per superar els blocs: "La ciutadania té la clau"

El candidat de CatECP a la Generalitat, Xavier Domènech, ha fet una crida aquest dijous a la participació massiva de la ciutadania en les eleccions catalanes per superar el bloc independentista i el constitucionalista: "La ciutadania té la clau". En declaracions als periodistes després d'emetre el seu vot, Domènech ha advocat per superar un "passat que no passa" a través de la construcció de projectes comuns per a Catalunya amb grans consensos i no mitjançant la divisió.

12.44 h - Natàlia Sànchez, cap de llista de la CUP per Girona, ja ha votat

12.40 h - Maria Àngels Olmedo, cap de llista del PP per Girona, vota a Figueres

12.30 h - Bassa, Turull, Mundó i Rull ja han votat

Els consellers cessats Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Carles Mundó ja han votat. Bassa ho ha fet a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) hi ha explicat a través del seu Twitter que ho ha fet amb "el convenciment i la decisió clara de fer-ho per la gent el meu país". "Per la llibertat i per un bon futur a Catalunya", ha afegit. Turull ha exercit el seu dret a vot des de Parets del Vallès, des d'on, a peu d'urna, ha dit als mitjans que "als catalans mai ens fa por votar, sempre votem i les grans decisions les prenem votant". "Avui serà un dia de democràcia, país i dignitat", ha considerat el número quatre de Junts per Catalunya. Per la seva banda, Mundó ha votat a Gurb (Osona), des d'on ha dit que "decidim entre la dignitat o la repressió".

12.10 h - Puigdemont diu que Rajoy "té una immensa por a obrir les urnes i que es demostri que la seva recepta no ha funcionat"

El cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha dit aquest dijous que el president espanyol Mariano Rajoy "té una immensa por a obrir les urnes i que es demostri que la seva recepta no ha funcionat" i ha alertat que "votar qualsevol dels partits del 155 és obrir la porta a continuar amb el règim de la por". Puigdemont ha comparegut al centre de convencions de Brussel·les on es farà el seguiment de la jornada electoral, que ha definit com "anormal" i que no està convocada "en situació de normalitat democràtica". Més informació ...

12.00 h - El Ministeri de l'Interior desmenteix que ja hagi pres mesures sancionadores contra Junqueras per l'entrevista a RAC1

El Ministeri de l'Interior ha desmentit que la presó d'Estremera ja hagi pres mesures sancionadores contra el president d'ERC Oriol Junqueras per la seva entrevista i àudio a RAC1. Segons fonts d'Interior l'expedient informatiu "encara està obert" i encara no s'han pres mesures. L'entrevista a Junqueras va ser emesa el 18 de setembre per RAC 1 i per un àudio seu que va ser emès el 16 de desembre a Barcelona. Aquest matí l'emissora havia informat que la direcció de la presó havia sancionat Junquera amb cinc dies de confinament a la cel·la.

11.19 h - Iceta crida a votar per "canviar el rumb" de la política catalana

El candidat del PSC en les eleccions d'aquest dijous, Miquel Iceta, ha cridat a participar en els comicis per aconseguir "canviar el rumb" de la política catalana i aconseguir més autogovern i millor finançament. "Catalunya som tots i val la pena demostrar-ho i reafirmar-ho avui, que tothom posi dins del sobre la papereta amb els seus somnis i propostes de solució", ha dit en declaracions als mitjans després de votar al seu col·legi electoral, situat a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB).

11.13 h - Vota la Laura, la noia de 18 anys que s'ha ofert a votar per Puigdemont

La Laura Sancho, de divuit anys, ha votat avui per primera vegada. Ho fet, assegurant que cedia el seu vot a Carles Puigdemont. La Laura ha dipositat el seu vot minuts després de les 11 del matí enmig d'una gran expectació.Des de Brussel·les, el president cessat Carles Puigdemont, ha agraït el seu gest, assegurant que "avui és un dia molt important per la Catalunya del futur. I tu, laura representes aquesta albada d'esperança".

Més informació...

11.07 h - Jean Castel ha votat a Girona

10.40 h - Carles Riera (CUP) veu unes eleccions excepcionals i anima a "votar república"

El candidat de la CUP-Crida Constituent, Carles Riera, ha animat aquest dijous a votar república i s'ha mostrat satisfet per la gran participació als col·legis electorals des de primera hora: "Animem a votar a tothom, animem a votar república, que significa democràcia".

10.34 h - Dolors Bassa ha votat a Torroella de Montgrí

10.34 h - Marta Felip ha votat a Figueres

10.21 h - Obren amb normalitat els col·legis amb 8.111 meses constituïdes

Els col·legis electorals han obert a Catalunya a les 9:00 hores d'aquest dijous i, segons dades actualitzades fins a les 10:21 hores, s'han constituït 8.111 meses d'un total de 8.247. Així ho ha explicat en roda de premsa el secretari general tècnic del Ministeri de l'Interior, Juan Antonio Puigserver: "Els catalans i catalanes ja estan exercint el seu dret a vot amb total normalitat". Ha assegurat que no hi ha hagut cap incidència remarcable en cap dels 2.680 locals electorals i ha agraït la feina dels 17.000 agents dels diferents cossos de seguretat.

10.18 h - La dona de Carles Puigdemont ha votat a Sant Julià de Ramis

09.44 h - Tuit de Carles Puigdemont

09.33 h - Llencen centenars de sobres de propaganda electoral a les seus del PP i Cs a Girona

Les seus del Partit Popular i Ciutadans a la ciutat de Girona s'han aixecat aquest matí amb centenars de sobres de propaganda electoral escampats per terra.

09.26 h - Tuit d'Oriol Junqueras

Oriol Junqueras recorda el quart aniversari del seu casament diu que "està convençut" que en breu sortirà i abraçarà a la seva dona i els seus fills.

09.02 h - Cues davant dels col·legis electorals gironins

Són molts els electors que han decidir exercir el seu dret a vot a primera hora del matí d'una jornada electoral que coincideix en un día laborable.

09.00 h - Obertura del col·legis electorals

Els col·legis electorals han obert a Catalunya a les 09.00 hores en una jornada en la qual 5.554.394 catalans estan cridats les urnes per triar els 135 diputats que integraran el Parlament.

08.03 h - Meses electorals

Es comencen a constituir les meses electorals. Els col·legis obriran a les 09.00 h i tancaran a les 20.00 h.

07.24 h - Com gaudir del permís de quatre hores per votar?

T'oferim una guia per resoldre els dubtes dels treballadors que vulguin exercir el seu dret a vot durant la jornada laboral.

07.01 h - Vot per correu a Girona

A les comarques gironines, hi ha 13.584 persones que han sol·licitat el vot per correu.

06.33 h - Xifres de les comarques gironines

Més de mig milió de gironins -concretament, 517.865 persones- estan cridats avui a les urnes en uns comicis convocats per Mariano Rajoy en aplicació de l'article 155 de la Constitució per escollir els representants de la dotzena legislatura al Parlament de Catalunya

06.15 h - Les dades del 21-D

Un total de 5.554.394 persones podran exercir durant el dia d'avui el seu dret de vot a les eleccions catalanes, de les quals 226.381 són residents a l'estranger. Quant a la logística de la votació durant la jornada d'avui, els electors podran dipositar els seus vots a 2.680 col·legis que estaran repartits en 947 municipis de les quatre províncies catalanes, on s'ubicaran 8.247 meses electorals.