Més de 17.000 policies es desplegaran avui amb motiu de les eleccions. D'aquesta manera, els Mossos d'Esquadra augmentaran fins als 12.321 efectius el seu dispositiu -respecte als 8.100 que van treballar en els comicis de 2015-, i cada patrulla tindrà una presència permanent als col·legis electorals.

Així ho va anunciar ahir el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, i el secretari tècnic del Ministeri d'Interior, Joan Antoni Puigserver, que van detallar que els més de 12.000 mossos comptaran avui amb la col·laboració de 1.834 policies locals i 104 vigilants de seguretat, fet que suposa un total de 14.259 efectius.

A més, en funció de les seves competències, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil també seran presents en els centres de coordinació i desplegaran diversos efectius -fins a arribar a una xifra global d'uns 17.000 efectius-, per custodiar edificis públics titularitat de l'Estat, infraestructures de seva competència i donar suport als Mossos, si cal.

Puigserver va explicar que els Mossos d'Esquadra han incrementat el desplegament d'efectius per garantir una jornada «absolutament tranquil·la». A més, va indicar que han optat per «un dispositiu estàtic i no dinàmic» no per cap «circumstància específica», sinó perquè han considerat que era el moment de reconsiderar el model en què una única patrulla vigilava tres o quatre col·legis a la vegada, desplaçant-se en cotxe.

El dispositiu de seguretat s'ha dissenyat per garantir la votació en 2.680 locals electorals, ubicats als 947 municipis catalans, amb 8.247 meses electorals: 5.885 a Barcelona, 825 a Girona, 534 a Lleida i 1.003 a Tarragona, gestionades per 24.741 membres titulars i 49.482 suplents i 3.889 representants de l'administració.

Puigserver, que està al capdavant de la Conselleria d'Interior des de la destitució del govern de Carles Puigdemont, va ressaltar la bona col·laboració entre Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil en el disseny del dispositiu de seguretat d'aquests comicis, en els quals, segons va ressaltar, es respectaran les competències de cada cos.

Pel que fa als Mossos, que tenen la competència de garantir l'ordre públic i el lliure exercici del dret a vot, Puigserver va indicar que s'ha acordat incrementar la seva presència perquè s'ha considerat «convenient» que puguin tenir una presència estàtica a la majoria de punts de votació. D'aquesta manera, els agents donaran cobertura a 2.680 col·legis electorals, juntament amb les policies locals, que s'encarregaran en exclusiva de la vigilància de 600 punts de votació més, com ara la Guàrdia Urbana de Barcelona, que vigilarà 70 col·legis.

Preguntat sobre què passarà si els electors van a votar amb llaços grocs en solidaritat amb els polítics independentistes presos, Millo va recordar que la Junta Electoral ha prohibit als presidents de Mesa -que són l'autoritat en els col·legis- i als altres membres de la taula i als interventors portar aquests símbols, en entendre que té un caràcter partidista. Tot i això, el delegat del Govern no va concretar què passarà amb els votants, una qüestió que en altres comicis també ha provocat alguns incidents, com quan el 2004 la policia va detenir a la Canonja (Tarragona) un jove de 26 anys que es va presentar al col·legi electoral amb una samarreta amb un lema contra la guerra, fet que va originar un petit altercat en què va acabar arrestat després de no atendre el requeriment del president de taula perquè variés la seva actitud.