El candidat de CatECP a les eleccions del 21-D, Xavier Domènech, ha assegurat que el resultat d'aquest dijous no és el que els comuns volien ni esperaven. Amb 8 escons al Parlament a partir d'ara, amb 97,86% escrutat, els comuns perden tres diputats i es "col·loquen" a l'oposició, ha assegurat Domènech en comparèixer al costat de membres de la candidatura i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "Unes eleccions que el seu origen era il·legítim però el seu resultat és absolutament sagrat. Cal acatar, ens ha col·locat a l'oposició", ha seguit en una intervenció sense preguntes. En reiterar la necessitat d'obrir "una nova etapa" política a Catalunya lluny dels blocs, Domènech ha demanat una reflexió a les forces progressistes -els comuns havien defensat durant la campanya un govern d'esquerres- davant d'una dreta que "sigui del color que sigui suma majories". També ha convidat a la reflexió a les forces que han donat suport a l'aplicació de l'article 155. "A Catalunya no es poden fer polítiques basades en el codi penal i la repressió", ha advertit Domènech també al govern espanyol.

El cap de files dels comuns, que ha aplaudit una "participació massiva", ha assegurat que les eleccions d'aquest dijous s'han dut a terme en un marc "clarament excepcional". "S'han mobilitzat massivament les parts del país que han estat oblidades" pel Govern, ha assegurat el presidenciable de Catalunya en Comú-Podem, que ha comparegut al voltant de dos quarts de 12 de la nit.

Domènech ha assegurat que han treballat "incansablement per superar la polarització" i ha augurat que els que han governat "per una part" dels ciutadans "difícilment la inauguraran". De fet, considera que cal un escenari de diàleg en una legislatura "complexa". "I nosaltres garantim que el nostre vot serveix per superar l'etapa del 155", ha assegurat en reclamar que es posi al centre de la política "la gent i els seus drets socials".

Amb la mirada posada més enllà d'aquesta legislatura, Domènech confia també que en un futur la seva força política "esdevindrà força de govern per desencallar a la situació". "En aquest moment crec més i més fermament en el projecte polític i en tots vosaltres", ha resolt Domènech davant dels simpatitzants que s'han desplaçat al campus universitari de la UPF de Ciutadella aquest dijous.

Els comuns han aconseguit finalment, doncs, 8 escons, tres diputats menys (i 46.633 vots menys) que en la candidatura que va liderar Lluís Rabell per CSQP el 2015. I engrandeix encara més la diferència a la baixa amb el darrer resultat d'ICV-EUiA en solitari (13) al Parlament el 2012.

Durant tota la campanya Domènech havia erigit la seva llista com la "clau" per desbloquejar la dinàmica polaritzada entre el bloc independentista i el bloc no independentista i havia confiat que els comuns serien "decisius" per trencar-ho. De fet, el cap de files de CatECP havia reclamat, amb la mirada posada a republicans i socialistes, un govern de progrés i transversal. Aquesta opció, que només els comuns havien batallat durant la campanya, suma ara 57 diputats. I és en aquest context que CatECP ha demanat una reflexió a les esquerres.

El resultat dels comuns aquest 21-D arriba, també, després del procés de creació, convuls, d'una nova esquerra catalana. De fet, a l'abril ICV, EUiA i BComú van impulsar un nou espai sense Podem, que es va desmarcar de la fase fundacional per les discrepàncies en aspectes tècnics i procedimentals per part de la direcció d'Albano-Dante Fachin. Una decisió a desgrat de la direcció estatal de Pablo Iglesias. Finalment, en una consulta interna les bases de la formació morada van avalar a principis de novembre sumar-se als comuns i constituir la confluència electoral que s'ha presentat a aquestes eleccions, Catalunya en Comú-Podem. "Són les primeres del nou espai, que ha de seguir sumant forces", ha resolt Domènech. Són les terceres eleccions de Domènech com a cap de llista, i les primeres que no guanya -la candidatura En Comú Podem es va imposar a les urnes al Congrés el 20-D i el 26-J.