El president cessat de Catalunya, Carles Puigdemont va assegurar ahir que el «govern legítim» de Catalunya «ha de tornar al Palau de la Generalitat» després dels resultats de les eleccions. En una compareixença des de Brussel·les, flanquejat pels consellers destituïts Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Toni Comín, el president va demanar que «demà mateix» s'aixequi el 155, que va advertir que ha estat derrotat a les urnes. «La situació requereix una rectificació, una reparació i una restitució de la democràcia i el govern legítim de Catalunya. També dels presos, que han de sortir ja», va remarcar Puigdemont.

L'expresident va iniciar la seva intervenció agraint el civisme i la democràcia mostrada per la ciutadania catalana, recordant «els que són a la presó ara mateix» i reivindicant a continuació que la «República catalana ha guanyat la monarquia del 155». «Que ho entenguin bé, que en prenguin nota. L'Estat espanyol ha estat derrotat, Rajoy i els seus aliats han perdut i han rebut una bufetada dels catalans. Rajoy s'ha enfonsat a Catalunya» va dir contundent Puigdemont qui va ressaltar que cap dels tres partits que han guanyat les eleccions -JxC, ERC i Cs- és capdavanter a la política espanyola. «Demostra moltes coses com que el poble de Catalunya no falla mai» va remarcar el president català.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, va reivindicar també que «hi ha majoria en vots i escons que demana el referèndum» ja que «hi ha 57 diputats en contra de la consulta enfront de 78 a favor». Junts per Catalunya va obtenir 34 representants al Parlamentcatalà. «Avui hi ha molta gent que ha de prendre nota», va dir Puigdemont, que va afegir que «la majoria absoluta independentista segueix intacta» malgrat que, segons ell, les forces secessionistes ho tenien «tot en contra». «Europa ha de prendre nota, la recepta Rajoy no funciona» va dir Puigdemont. «És hora que el senyor Rajoy i molta gent en prengui nota, l'Íbex 35 també, els entorns mediàtics i Europa. Nosaltres volem i tenim receptes que sí que funcionen, que comptem amb la gent i la seva opinió, la seva participació, per ser compartides, i això només ho podrem fer si ens mantenim units, fem costat al govern legítim, i seguint allà on el 155 ens va obligar a deixar-ho» va reivindicar el president cessat.

Puigdemont va fer la seva primera valoració dels resultats sobre un fons en el qual es llegia «Generalitat de Catalunya. Govern legítim» al costat dels exconsellers que l'acompanyen a Bèlgica, tant Clara Ponsatí i Lluís Puig, de Junts per Catalunya, com Meritxell Serret i Toni Comín, d'ERC. Els cinc polítics independentistes van seguir el recompte des de dues sales diferents, una per a cada candidatura, en un centre de convencions de Brussel·les fins al qual a més de periodistes s'hi van acostar simpatitzants i alguns membres de la formació secessionista flamenca.

Durant la seva intervenció, Puigdemont va exigir al Govern espanyol que suspengui l'article 155 i que alliberi els presos. «Des de demà mateix -avui- el 155 ha de quedar en suspens. S'han d'alliberat els presos i ha de començar la recepta de la política. Els catalans ens hem guanyat el dret a ser escoltats» va afirmar l'expresident català, qui es va declarar «emocionat» amb la votació i els resultats obtinguts. «Ho teníem tot en contra, violència, por, la guerra econòmica i ens n'hem sortit d'una manera que ens ha emocionat molt» va declarar.

Per això, Puigdemont va exigir una «rectificació de molta gent, una reparació i una restitució de la democràcia alterada, del govern legítim i de les llibertats a la gent que està empresonada i que no poden seguir ni un minut més a la presó» va dir el president cessat afegint que «el govern legítim ha de tornar al palau de la Generalitat, que és on ens volen els nostres ciutadans».

Celebració a Barcelona

Junts per Catalunya (JxCat) va proclamar que els resultats de les eleccions del 21-D al Parlament simbolitzen una derrota per al president espanyol, Mariano Rajoy, i per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. En una compareixença amb els candidats de JxCat a l'Hotel Catalonia Eixample, ahir a la nit, la directora de la campanya, Elsa Artadi, va asseverar que el mandat de les urnes també avala la «figura institucional» del president destituït i cap de llista, Carles Puigdemont. A més, la número 10 per Barcelona va felicitar els resultats d'ERC i la CUP perquè la victòria de l'independentisme «és de tots». Al seu torn, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va sentenciar que el 155 ha quedat «mort i enterrat». D'altra banda, el conseller destituït Jordi Turull va interpel·lar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría per dir-li: «Soraya, el Govern de Puigdemont ha guanyat, i les urnes han escapçat el PP».

Com si d'una competició esportiva es tractés, Artadi va apuntar que la victòria de Puigdemont contra Rajoy ha quedat 34-4, pels escons de JxCat i PPC, respectivament -tot i que minuts més tard els populars van perdre el quart escó, en benefici de Cs-, i que la pugna entre independentistes i defensors del 155 ha quedat 70 contra 57. Entre crits de «Puigdemont, president» i «llibertat», la directora de la campanya de JxCat va subratllar que els resultats del 21-D són «excepcional» per unes eleccions que també ho són. Finalment, Artadi va dedicar la «victòria» de l'independentisme i la «derrota» del 155 als dirigents polítics que han estat empresonats.