Les eleccions catalanes es van convertir en protagonistes a la premsa internacional durant pràcticament tota la jornada d'ahir però especialment a partir de les 11 de la nit, quan es van començar a veure clars els resultats. La majoria dels mitjans eren planers en els seus titulars, destacant la victòria de Ciutadans i la també victòria del bloc independentista en conservar la majoria absoluta.

Qui es va emportar les pitjors crítiques va ser el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Alguns diaris, com el nord-americà The New York Times o l'italià La Stampa qualificaven Rajoy com el gran perdedor de les eleccions després d'haver intervingut la Generalitat i haver forçat les eleccions anticipades. «Revés» o «dur cop» van ser algunes de les frases.

the guardian

« Els partits

secessionistes de Catalunya es preparen per a la majoria »

El diari britànic també obria ahir la seva pàgina web amb les eleccions catalanes i destacava la segona posició de Puigdemont. Segons el rotatiu, el president cessat «està en condicions d'intentar formar coalició de govern».

The new york times

« Els separatistes

catalans mantenen la majoria »

El diari nord-americà destacava ahir al vespre la notícia a portada de l'edició digital tot i que en un segon terme. El rotatiu afirmava que el resultat és un «revés significatiu» per al president d'Espanya, Mariano Rajoy, de qui diu que va prendre el control del Govern català després de la declaració d'independència de l'octubre.

Le monde

« Curta majoria

absoluta per

als partits

independentistes »

El diari francès també destacava a la seva web com a notícia principal que els tres partits independentistes «són els que poden formar una majoria» al Parlament.

la stampa

« Majoria dels

autonomistes, però

els més votats són Cs »

«Dur cop» per a Mariano Rajoy, afirmava ahir l'edició digital del diari italià, a qui qualificava de «polític miop», tot i tenir la «llei al seu costat».

bbc

« Cs és la força

més votada, però els

independentistes sumen majoria absoluta»

La cadena pública britànica obria la seva edició digital internacional amb la notícia de les eleccions catalanes. Destaca la victòria de Ciutadans però deixa clar que les forces independentistes mantenen la majoria absoluta. El digital assenyala tres claus per «entendre» aquestes eleccions i una d'elles és el fet que qui va convocar les eleccions fos el «govern central».