La número dos de la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Rovira, va comparèixer des de l'Estació del Nord de Barcelona, seu electoral de la formació per a aquest 21-D, per proclamar que «la República ha guanyat el 155». Rovira, a més, va voler dirigir-se directament al president espanyol, Mariano Rajoy, i, recordant la caiguda de vots i escons del Partit Popular (PP), el va instar a «retirar el 155, alliberar els presos polítics i seure a negociar» amb els independentistes.

La principal candidata d'ERC a les eleccions del 21D va afirmar que els catalans han votat «república» i «en contra del 155» malgrat que el seu partit, amb 32 diputats (i un 21,42% dels vots) no ha guanyat aquests comicis tal com esperava.

Marta Rovira va reconèixer la victòria «en escons i vots» de Ciutadans i també que el seu partit no ha aconseguit ser la primera força independentista, ja que JxCat l'ha superat amb dos diputats més encara que amb percentatges molt similars.

Tot i això, veient la majoria sobiranista que deixen les eleccions, la candidata d'ERC va cridar JxCat i CUP a «formar un Govern republicà tan ràpid com sigui possible». Rovira, però, tot i parlar del «retorn dels exiliats», no va dir en cap moment si voldrà que Carles Puigdemont sigui el candidat a president de la Generalitat en una investidura o no.

«Els resultats ens diuen que hi ha una suma independentista i republicana, i que hem tornat a guanyar les eleccions malgrat l'ofensiva policial, judicial i mediàtica, i malgrat que hi ha mig Govern a la presó i l'altre mig a l'exili», va dir la secretària general republicana.

ERC, que amb els seus 923.992 vots (21,40%) i 32 escons, ha superat en molt la xifra de 23 diputats al Parlament aconseguida sota el lideratge de Josep-Lluís Carod-Rovira l'any 2003, no ha aconseguit, tot i això, el doble objectiu que s'havia marcat de guanyar les eleccions i de liderar el bloc independentista.

«És evident que ERC volia quedar primera», va reconèixer Marta Rovira mentre compareixia públicament al costat dels principals candidats republicans en aquests comicis, «però malgrat això, Esquerra treballarà per complir el mandat democràtic dels ciutadans a favor de la república, de la justícia social i de la igualtat».

«L'independentisme ha guanyat les eleccions i Mariano Rajoy les ha perdut, les va plantejar com un plebiscit al 155, i avui ha guanyat la república», va recordar, assegurant que els catalans «han votat llibertat».

Marta Rovira va destacar el fet que conjuntament amb la CUP, les tres forces independentistes han revalidat la seva majoria absoluta.

Sobre Catalunya en Comú, Marta Rovira es va mostrar convençuda que trobaran «espais per compartir república», encara que la prioritat és ara mateix «que els presos polítics puguin sortir de la presó i que els exiliats puguin tornar».

També va propugnar la necessitat de «reobrir el Parlament i posar-lo de nou en mans dels ciutadans d'aquest país, i tornar a conformar un govern republicà com més aviat millor per acabar amb les conseqüències nefastes que ha tingut l'article 155 per als catalans».

Rovira va fer aquestes declaracions acompanyada del conseller de Justícia cessat pel 155, Carles Mundó; el conseller destituït d'Exteriors, Raul Romeva, i d'altres membres de la llista de la formació, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l'escriptora Jenn Díaz, l'esportista Nuria Picas o els diputats al Congrés, Gabriel Rufián i Joan Tardà.

Eleccions «il·legítimes»

En tancar-se les seus electorals, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va voler recordar que les eleccions del 21D han estat convocades de forma «il·legal» pel que són «il·legítimes», si bé l'alta participació dels catalanes «legitima» els resultats.

En una primera compareixença dels dirigents republicans per valorar la participació des de la seva seu electoral, situada en l'Estació del Nord de Barcelona, el portaveu de la formació va començar per advertir que es tracta «d'unes eleccions il·legítimes que han estat convocades de forma il·legal», ja que no ho ha fet el president de la Generalitat, sinó el del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en virtut de l'article 155 de la Constitució.

«Malgrat això, -va matisar el palafrugellenc- els catalans han demostrat que estimen les urnes i han acudit de forma massiva a votar» pel que «l'alta participació legitima el resultat d'aquestes eleccions».

«ERC ha afrontat les eleccions del 21D en les pitjors condicions, amb el seu cap de llista a la presó, però malgrat això amb tota l'esperança, i celebrem que avui s'hagi pogut votar amb normalitat, i que no hagin enviat les porres», va afegir el portaveu republicà, en referència al líder de la formació, Oriol Junqueras, empresonat al centre penitenciari d'Estremera des de principis de novembre, pel que no ha pogut participar en la campanya electoral.

Sabrià va finalitzar la seva breu compareixença pública amb un agraïment als 21.000 apoderats d'ERC la feina dels quals «demostra la fortalesa d'ERC i la seva organització».