El candidat del Partit Popular català, Xavier García Albiol, va acusar ahir a Ciutadans (Cs) i la seva líder Inés Arrimadas «d'haver-se entossudit» en «esfonsar» el PP a través de la xarxa social Twitter. Amb un to més calmat, Albiol va comparèixer juntament amb els barons del PP a la seu del partit a Gènova per tal de fer una valoració dels resultats dels comicis de dijous, on va fer autocrítica considerant que cal un «replantejament molt profund» per tornar a redefinir l'estratègia a Catalunya, després que Cs s'hagi endut gran part del seu electorat. «És evident que hi ha hagut un transvasament espectacular de Cs a PP en la línia del vot útil i ho hem de corregir», va manifestar, i va afegir que «hem insistit tota la campanya en la necessitat que tots els partits constitucionalistes sortíssim reforçats perquè si no guanyava Ciutadans però no sumàvem majoria».

«Dimitir seria el més fàcil»

El líder del PPC ja va reconèixer dijous a la nit que els resultats eren molt dolents per als populars, que han quedat com a última força i han perdut 8 diputats, passant d'11 del 2015 als 3 actuals i quedant relegats al grup mixt. És per això que Albiol va reconèixer que el que seria més «fàcil i còmode» per a ell seria fer un pas enrere però que això serviria per «afavorir-lo a títol personal» però que deixaria el partit en una situació «delicada». Per això, va demanar deixar passar uns dies per pensar.

El popular va assegurar que el PP és un «partit fort i amb musculatura electoral» i va mostrar-se confiat que superarà la situació amb el pas del temps. «Tenim molts defectes però no som frívols ni canviem d'opinió cada 5 dies; el temps, a poc a poc, posarà les coses al seu lloc», va manifestar, fent referència a Cs.

Com ja va fer durant la nit electoral, Albiol va mostrar-se més preocupat pel futur de Catalunya i Espanya que pel del seu partit, després que els partits independentistes hagin assolit, de nou, la majoria absoluta, però va reconèixer que no hi ha alternativa possible a un govern independentista. Finalment, va augurar que hi haurà un «problema seriós» si els partits constitucionalistes no aconsegueixen «reconduir la situació».

L'èxit del 155

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va voler desvincular l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya de qualsevol objectiu partidista i va considerar que els objectius que perseguia l'aplicació del 155 s'han complert amb «èxit». Millo va instar els partits «intentar arribar als acords necessaris que garanteixin un Govern i la governabilitat».