L'ascens de Ciutadans a l'àrea metropolitana de Barcelona ha demostrat ser imparable en els darrers anys. Dijous passat, la força taronja va aconseguir ser la més votada a 23 localitats de l'antic «cinturó roig» barceloní, incloent-hi algunes de les localitats més poblades, com ara Barcelona, l'Hospitalet, Cornellà de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, entre altres. Les forces independentistes van aconseguir-hi també algunes victòries, tot i que menys -en localitats com Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern o Molins de Rei, entre altres-, mentre que el PSC, que antigament arrassava en aquesta zona, segueix sense remuntar i no va poder ser la llista més votada en cap municipi de l'entorn metropolità. Ciutadans se li ha menjat, a hores d'ara, el terreny.

Dins de l'àrea metropolitana, Cs va fer el seu millor resultat a Badia del Vallès, on va fregar el 40% dels vots, mentre que JxCat i ERC junts no van arribar al 16%. També són destacables els percentatges superiors al 37% que la formació d'Inés Arrimadas va obtenir a Sant Andreu de la Barca i Viladecans. A més, va superar el 35% a Santa Coloma de Gramenet, Ripollet i Sant Vicenç dels Horts. En tots els casos, el partit taronja suma vots en relació a l'any 2015, arribant a créixer fins a deu i quinze punts percentuals.

Ciutadans també és primera força a Badalona, la ciutat d'on prové el candidat del PP, Xavier Garcia Albiol, i d'on va ser alcalde. Allà, els «taronja» han fet un salt espectacular, tot passant d'un 16,91% de vots obtinguts fa dos anys als 31,04% que han recollit en aquesta ocasió. En canvi, el PP de Gacía Albiol s'ha desplomat a Badalona i ha passat d'un 22,73% a un 8,29%, tal com li ha succeït a la resta del país.

ERC i Junts per Catalunya, per la seva banda, en general han aconseguit o fins i tot millorat lleugerament els percentatges respecte el 2015, tot i que hi ha menys municipis on s'hagin situat al capdavant de les votacions. Les dues formacions han obtingut uns resultats especialment bons a municipis com Tiana, Torrelles de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Begues o la Palma de Cervelló, localitats en general més petites que aquelles on ha guanyat Ciutadans. Dins d'aquest bloc, els republicans han pres una certa avantatge a Junts per Catalunya i han aconseguit més victòries, al contrari del que ha succeït en el conjunt de Catalunya.En canvi, la CUP, que havia fet uns bons resultats l'any 2015, s'ha desplomat a la majoria de localitats metropolitanes, essent Torrelles de Llobregat el lloc on millor aguanta.

També ha estat destacada la caiguda del PP, que ha obtingut percentatges inferiors al 5% a la majoria de municipis de l'àrea. Els populars han fet el seu millor resultat a Cerdanyola del Vallès, on han retingut un 8,75% del vot, a Sant Adrià de Besòs (6,75%) i Santa Coloma de Gramenet (6,65%).

Adeu als feus socialistes

Qui també poden tenir motius de preocupació son els socialistes, que l'any 2015 encara havien aconseguit mantenir alguns dels seus feus històrics, com ara Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat i Badia del Vallès. Ara, en canvi, no els ha estat possible frenar el creixement de Ciutadans i s'han quedat sense ser els més votats enlloc.

Finalment, els comuns, que també treuen la major part de la seva bossa de vots de l'àrea metropolitana, també han registrat uns resultats més que discrets, ja que han reculat a gairebé tot arreu, fins i tot a Barcelona, on governa Ada Colau. En el seu cas, el millor resultat l'han fet a Sant Andreu de la Barca, on han obtingut gairebé un 14% dels sufragis.