L'espectacular creixement de Ciutadans, que ha dut aquest partit a ser la força més votada de Catalunya i la que suma més escons al Parlament, s'ha reflectit també a Girona, on la llista que encapçalava Jean Castel ha sumat quatre diputats, una fita històrica

Això de Ciutadans ha sigut una victòria amarga o dolça?

Dolça. És una victòria dolça, el fet de constatar que a les comarques gironines hem augmentat el vot un 60% en dos anys. Vull agrair a aquests 79.181 votants que hagin confiat en una idea nova com és la de Ciutadans, un projecte nou que aporta solucions als problemes reals, que ens hagin donat aquest 19,53% dels vots, que s'ha traduït en quatre diputats de les comarques gironines.

I al global de Catalunya, la victòria no va acompanyada de certa amargor?

No, igualment dolça. Per nosaltres, qualsevol creixement constata que no tenim sostre. Cada cop que ens presentem a uns comicis veiem un creixement, com ho demostra el més d'un milió de vots que hem obtingut, un 25,36% del total. Un percentatge altíssim, que veiem reflectit en aquests 37 diputats del nostre partit que seran al Parlament. Però si em permet, vull posar l'accent en les comarques gironines.

Posi'l, posi'l.

Hem tingut un retorn a la feina ben feta que hem estat efectuant. No només des del Parlament, també a en l'àmbit municipal. Vull recordar que hem quedat primera força a municipis com Vilamalla, Roses, Blanes, Figueres, Lloret, Vilafant, Castelló d'Empúries, Maçanet de la Selva i la Jonquera. Municipis que demostren que tenim implantació en l'àmbit municipal. Gràcies a les associacions locals volem consolidar el gran projecte que tenim per al 2019 d'entrar a molts ajuntaments i aconseguir moltes alcaldies.

Tornem a Catalunya. Descarten formar govern, tal com ha quedat el Parlament?

Nosaltres no descartem res. Primer hem de veure quins pactes es formen entre els grups amb representació, hem d'estar molt amatents. Però sí que a partir de les eleccions ha quedat demostrat que el procés no representa cap futur per als catalans. Nosaltres treballarem per un projecte que englobi tots els catalans, i a més continuarem treballant contra una llei electoral injusta, que encara que treguis més vots i més escons, et pugui relegar fora del lloc on la ciutadania ha dictaminat que has d'estar.

Ciutadans és d'ultradreta, tal com alguns els acusen?

Ultradreta? Nosaltres som demòcrates, constitucionalistes, gent que segueix la llei, les regles del joc que marca l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Hem demostrat ser respectuosos amb la llei, el que no farem mai serà el que va fer el procés: saltar-se la norma, la llei, l'Estatut, la mateixa Constitució, posant en un atzucac Catalunya, ja que no només s'han provocat pèrdues econòmiques -recordi la fugida d'empreses- sinó que s'ha trencat la convivència. Per nosaltres és primordial recuperar-la, cal reconquerir la convivència a Catalunya i entendre que junts podem sortir d'aquest forat.

Què s'ha de fer ara amb el 155?

Això ho hauria de respondre el Govern espanyol. Però bé, en la meva opinió primer s'ha de consolidar un govern a Catalunya, a veure com es resol el procés que ara s'obre de tots els possibles pactes. El 155 va servir per anar a unes eleccions autonòmiques amb totes les garanties, i ha de servir també per a retirar-lo quan sigui oportú. Però vull recordar a sigui qui sigui que governi, que qualsevol govern autonòmic en aquest nostre país d'Espanya haurà d'estar d'acord i arrenglerat amb la llei, la Constitució i el mateix Estatut de Catalunya.

Per tant, si el nou govern s'aparta de la llei, cal aplicar altra vegada el 155?

Evidentment que si hi hagués altra vegada l'enfrontament, un cop a la democràcia, Ciutadans tornaríem a ser els primers de posar-nos en contacte amb el govern d'Espanya per proposar mesures. Però bé, preferim ser cauts i no fer volar coloms, quan encara no es pot evidenciar res.

Alguns asseguren que l'independentisme ha guanyat.

Ha guanyat un partit que s'anomena Ciutadans, amb unes xifres incontestables. Són els catalans els que han decidit que nosaltres siguem la primera força política a Catalunya. Nosaltres volem governar, tant a Catalunya com als ajuntaments a partir de l'any vint, no som un partit d'oposició, sinó de govern. Aviat hem de veure aquesta realitat, una realitat que ens ha de portar a governar Catalunya i a governar també la resta d'Espanya. Sempre amb responsabilitat i sentit comú, que són les nostres premisses bàsiques. I també amb respecte a totes les institucions, per oferir un demà millor a tots els catalans.