L´espectacular creixement de Ciutadans, que ha dut aquest partit a ser la força més votada de Catalunya i la que suma més escons al Parlament, s´ha reflectit també a Girona, on la llista que encapçalava Jean Castel ha sumat quatre diputats, una fita històrica

albert soler girona

Això de Ciutadans ha sigut una victòria amarga o dolça?

Dolça. És una victòria dolça, el fet de constatar que a les comarques gironines hem augmentat el vot un 60% en dos anys. Vull agrair a aquests 79.181 votants que hagin confiat en una idea nova com és la de Ciutadans, un projecte nou que aporta solucions als problemes reals, que ens hagin donat aquest 19,53% dels vots, que s´ha traduït en quatre diputats de les comarques gironines.

I al global de Catalunya, la victòria no va acompanyada de certa amargor?

No, igualment dolça. Per nosaltres, qualsevol creixement constata que no tenim sostre. Cada cop que ens presentem a uns comicis veiem un creixement, com ho demostra el més d´un milió de vots que hem obtingut, un 25,36% del total. Un percentatge altíssim, que veiem reflectit en aquests 37 diputats del nostre partit que seran al Parlament. Però si em permet, vull posar l´accent en les comarques gironines.

Posi´l, posi´l.

Hem tingut un retorn a la feina ben feta que hem estat efectuant. No només des del Parlament, també a en l´àmbit municipal. Vull recordar que hem quedat primera força a municipis com Vilamalla, Roses, Blanes, Figueres, Lloret, Vilafant, Castelló d´Empúries, Maçanet de la Selva i la Jonquera. Municipis que demostren que tenim implantació en l´àmbit municipal. Gràcies a les associacions locals volem consolidar el gran projecte que tenim per al 2019 d´entrar a molts ajuntaments i aconseguir moltes alcaldies.

Tornem a Catalunya. Descarten formar govern, tal com ha quedat el Parlament?

Nosaltres no descartem res. Primer hem de veure quins pactes es formen entre els grups amb representació, hem d´estar molt amatents. Però sí que a partir de les eleccions ha quedat demostrat que el procés no representa cap futur per als catalans. Nosaltres treballarem per un projecte que englobi tots els catalans, i a més continuarem treballant contra una llei electoral injusta, que encara que treguis més vots i més escons, et pugui relegar fora del lloc on la ciutadania ha dictaminat que has d´estar.

Ciutadans és d´ultradreta, tal com alguns els acusen?

Ultradreta? Nosaltres som demòcrates, constitucionalistes, gent que segueix la llei, les regles del joc que marca l´Estatut d´Autonomia de Catalunya. Hem demostrat ser respectuosos amb la llei, el que no farem mai serà el que va fer el procés: saltar-se la norma, la llei, l´Estatut, la mateixa Constitució, posant en un atzucac Catalunya, ja que no només s´han provocat pèrdues econòmiques -recordi la fugida d´empreses- sinó que s´ha trencat la convivència. Per nosaltres és primordial recuperar-la, cal reconquerir la convivència a Catalunya i entendre que junts podem sortir d´aquest forat.

Què s´ha de fer ara amb el 155?

Això ho hauria de respondre el Govern espanyol. Però bé, en la meva opinió primer s´ha de consolidar un govern a Catalunya, a veure com es resol el procés que ara s´obre de tots els possibles pactes. El 155 va servir per anar a unes eleccions autonòmiques amb totes les garanties, i ha de servir també per a retirar-lo quan sigui oportú. Però vull recordar a sigui qui sigui que governi, que qualsevol govern autonòmic en aquest nostre país d´Espanya haurà d´estar d´acord i arrenglerat amb la llei, la Constitució i el mateix Estatut de Catalunya.

Per tant, si el nou govern s´aparta de la llei, cal aplicar altra vegada el 155?

Evidentment que si hi hagués altra vegada l´enfrontament, un cop a la democràcia, Ciutadans tornaríem a ser els primers de posar-nos en contacte amb el govern d´Espanya per proposar mesures. Però bé, preferim ser cauts i no fer volar coloms, quan encara no es pot evidenciar res.

Alguns asseguren que l´independentisme ha guanyat.

Ha guanyat un partit que s´anomena Ciutadans, amb unes xifres incontestables. Són els catalans els que han decidit que nosaltres siguem la primera força política a Catalunya. Nosaltres volem governar, tant a Catalunya com als ajuntaments a partir de l´any vint, no som un partit d´oposició, sinó de govern. Aviat hem de veure aquesta realitat, una realitat que ens ha de portar a governar Catalunya i a governar també la resta d´Espanya. Sempre amb responsabilitat i sentit comú, que són les nostres premisses bàsiques. I també amb respecte a totes les institucions, per oferir un demà millor a tots els catalans.