El líder del PSC, Miquel Iceta, va fer autocrítica del seu resultat electoral, admetent que el seu partit no ha generat «prou confiança en sectors populars no independentistes», com tampoc ha aconseguit que la «tercera via sigui vista com una solució capaç en una situació tan polaritzada». També va reconèixer que hi ha majoria independentista però va insistir als líders independentistes que han de «rectificar el rumb o les coses aniran pitjor».

Iceta i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, van comparèixer en roda de premsa després de la reunió de l'executiva socialista a Barcelona, després dels 17 escons i 602.969 vots (13,88%) sumats pel PSC a les eleccions del 21 de desembre. En la reunió també hi van participar el mateix Sánchez; el secretari d'Organtizació del PSOE, José Luís Ábalos; i la vicesecretària Adriana Lastra.

Malgrat que els socialistes van aconseguir un escó més respecte al 2015, Iceta va reconèixer que es tracta d'un «avanç modest»: «Esperàvem més. Esperàvem contribuir a trencar amb una majoria el bloc independentista i un resultat que ens donés una rellevància política més gran al Parlament de Catalunya».

En aquest sentit, va fer autocrítica. «Potser no hem prestat atenció a l'excepcionalitat d'aquesta contesa electoral; no hem generat prou confiança en sectors populars no independentistes; i que la tercera via no és vista encara com una solució capaç de superar una situació tan polaritzada», va exposar.

Però en qualsevol cas va assegurar que en l'executiva del PSC hi ha hagut «unanimitat» que cal mantenir la proposta de «superació de blocs, respecte i reconciliació», des d'una perspectiva d'esquerres i la recerca de més autogovern i millor finançament, va relatar.

Per a Iceta, les eleccions han evidenciat «una situació política molt definida amb dos blocs molt iguals, en el qual un no pot imposar-se a l'altre», pel que l'inici d'«un procés de reconciliació i solucions acordades segueix sent el més recomanable en aquestes circumstàncies».

Miquel Iceta, que dijous va felicitar Inés Arrimadas (Cs) per la seva victòria, va considerar que l'independentisme té una «majoria habilitada per investir president i governar», cosa que va confiar que faci «d'acord amb les lleis i sota la idea bàsica que les institucions són de tots». Sobre això, va reiterar que ells no donaran suport a aquesta investidura ni a la constitució d'un govern independentista i se situaran «clarament a l'oposició». Per a Iceta, el problema no és si podran formar govern, sinó «quina política voldran fer».

Finalment, es va referir al fet que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat ampliar la investigació que segueix per un possible delicte de rebel·lió en el procés independentista a l'expresident de la Generalitat Artur Mas, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, entre d 'altres.

«Sempre acatem les decisions judicials, però recordem que és un problema polític que haurà de trobar solució en la política», va sentenciar Iceta.

Finalment, va explicar que en els propers dies obriran relacions amb tots els grups parlamentaris per posar en marxa la legislatura i «conèixer les intencions d'uns i altres».