Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont, ha descartat que pugui ser investit des de Brussel·les. Segons ha dit, només es pot recollir l'acta de diputat a distància, però no participar en els debats parlamentaris, incloent la investidura. "L'única opció que té Puigdemont és tornar", ha afegit. I si torna, segons ell, serà detingut i empresonat incondicionalment, i més veient l'actitud que està mostrant la justícia espanyola últimament, que ha demostrat que "no afluixa". En declaracions a Rac 1 i a Catalunya Ràdio, Alonso-Cuevillas ha opinat que Puigdemont haurà de valorar si "paga la pena" tornar per acabar a la presó o pot fer més feina des de fora. "És una decisió política", ha constatat.

L'advocat de Puigdemont ha opinat que la decisió de marxar a Brussel·les, vista en retrospectiva, va ser "encertada", perquè li ha permès evitar la presó, fer campanya, quedar com a segona força el 21-D i internacionalitzar el conflicte.

Ha apuntat que el mateix Puigdemont ha dit que està disposat a tornar per ser investit, però ha assenyalat que, al seu parer, "ho ha de valorar molt", perquè en el moment que vingui serà detingut. Després que el Suprem ampliés la investigació a altres dirigents polítics, Alonso-Cuevillas ha constatat que "no hi ha cap ganes d'afluixar", el que li ha permès donar per fet que la reacció si torna a Catalunya serà la presó incondicional. "No sé fins a quin punt paga la pena. És una decisió política", ha conclòs.

En preguntar-li si pot demanar sortir per ser investit, ha explicat que teòricament sí, però alhora ha considerat que en la pràctica estarà "a expenses" d'un Estat que "està disposat a tot", amb un "risc molt elevat" que busquin alguna manera per no donar-li permís.

L'advocat de Puigdemont ha constatat que en les condicions actuals no hi ha cap manera que pogués tornar sense detingut, i ha recordat que els delictes pels quals se l'acusa prescriuen en 20 anys.

També ha aprofitat per valorar la decisió de Pablo Llarena d'ampliar els investigats, i ha subratllat que és "la primera resposta oficial de l'Estat" després de les eleccions del 21-D. "Si no és una causa general se li assembla molt", ha dit. Alonso-Cuevillas ha indicat que s'està construint el relat d'una "organització criminal", i que si això és així la lògica imposa agrupar-ho tot en una causa, ha dit amb ironia, que podria arribar als 1.000 imputats.