Quan queda menys d'un mes per a les eleccions generals del proper 20 de desembre hi ha molts ciutadans que no tenen clar el seu vot. Per evitar els dubtes entorn de quin partit polític votar en els propers comicis, ja pots descarregar-te l'aplicació online gratuïta desenvolupada per la Universitat Carlos III de Madrid. Des d'aquesta universitat, han ideat un test que traça el perfil polític dels votants espanyols.

En concret, l'aplicació denominada ´Brúixola Electoral´ permet als ciutadans comparar les seves opinions polítiques amb les dels principals partits polítics. Per a això, compta amb un qüestionari de 30 preguntes que l'usuari ha de contestar perquè l'aplicació calculi la seva posició en el panorama polític espanyol.

Entre els temes que aborda aquesta ´Brúixola Electoral´ estan el sistema educatiu, la sanitat pública, l'economia, el paper de l'Estat, les finances públiques, la corrupció, l'organització territorial, la intenció de vot, l'apreciació de líders i la seva capacitat per governar. Amb aquestes dades, l'aplicació permet a l'usuari comparar la seva posició en un tema específic amb la posició de tots els partits en aquest tema. L'operació es repeteix amb tots els àmbits d'interès polític i social que cobreix aquesta plataforma.

Captura de pantalla de l'aplicació "Brúixola Electoral"

Desenvolupament de l'aplicació

La metodologia utilitzada per la 'Brúixola Electoral' es basa en l'anàlisi dels programes polítics propis, llocs web oficials i aparicions en mitjans de comunicació. A més, la universitat ha explicat que un equip d'acadèmics s'encarrega de codificar la posició de cada partit i per assegurar la neutralitat, són calibrats en cadascun dels temes per diversos analistes els quals, per separat, estudien tota la informació que els partits polítics posen a la disposició del públic per determinar el seu posicionament.

Els creadors d'aquesta aplicació han aconseguit situar als partits polítics que es presenten a les eleccions del 20 de desembre sobre la base dels eixos 'esquerra-dreta' i 'progressista-conservador'. Així, els resultats d'aquest treball mostren que, a diferència d'altres democràcies europees, la competició política a Espanya és unidimensional, doncs si un partit és de dretes en qüestions econòmiques, és també conservador en matèria social.